Αρχική Βοηθήματα Γλυκά κουταλιού – Πώς δένει το σιρόπι, πώς κρατιέται το χρώμα, πώς αποστειρώνεται το βάζο;

Γλυκά κουταλιού – Πώς δένει το σιρόπι, πώς κρατιέται το χρώμα, πώς αποστειρώνεται το βάζο;

0
Γλυκά κουταλιού – Πώς δένει το σιρόπι, πώς κρατιέται το χρώμα, πώς αποστειρώνεται το βάζο;
Φωτογραφία: © Shutterstock

Όλα όσα είναι καλό να γνωρίζει κανείς πριν ξεκινήσει να φτιάξει γλυκά του κουταλιού με τα πολύχρωμα και ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα.

Μια συνήθεια από τα παλιά, που θα ήταν κρίμα να χαθεί, είναι η παρασκευή σπιτικών γλυκών του κουταλιού, όπως το βύσσινο, το κεράσι, το συκαλάκι και το σταφύλι, που μας κρατούν σε μια αδιόρατη επαφή με ηλιόλουστα ανέμελα καλοκαίρια (αν και οι παλιές νοικοκυρές αξιοποιούσαν τα φρούτα κάθε εποχής και γλύκαιναν όλη τη χρονιά με τις παρασκευές τους).

Δείτε Συνταγή για Βύσσινο Γλυκό Κουταλιού εδώ

Συμβουλές και tips για πετυχημένα γλυκά του κουταλιού

• Σε αντίθεση με τις μαρμελάδες, για τα γλυκά του κουταλιού πρέπει πάντα να διαλέγετε φρέσκα φρούτα εποχής που δεν έχουν υπερωριμάσει, είναι γερά και κρατάνε.

• Τα γλυκά του κουταλιού τα βράζετε πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, πάντα σε δυνατή φωτιά (για να διατηρήσουν το ωραίο χρώμα τους) και πάντα με ξεσκέπαστο το σκεύος.

• Χρησιμοποιείτε πάντα ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα και δεν αμελείτε το ξάφρισμα για όσο χρειαστεί.

• Αν τα γλυκά του κουταλιού δεν είναι σωστά δεμένα, χαλάνε εύκολα. Για να διατηρηθούν τα γλυκά του κουταλιού πολύ καιρό, μεγάλη σημασία έχει το δέσιμο του σιροπιού, δηλαδή να είναι πυκνό και να αγκαλιάζει τα φρούτα και όχι σα νερό με τα φρούτα να «κολυμπούν» στην επιφάνεια. Το σιρόπι είναι το πιο απαιτητικό στάδιο της παρασκευής τους. Η εμεπειρία σίγουρα βοηθάει για τη δημιουργία ενός σωστά δεμένου σιροπιού, ωστόσο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους αρχάριους να μην αλλάζουν την αναλογία ζάχαρης-φρούτων κατά το δοκούν. Αν θέλετε να «κόψετε» ζάχαρη από γλυκά του κουταλιού, πρέπει να δοκιμάζετε σταδιακά και να βλέπετε οι ίδιοι μέχρι ποιο σημείο αντέχει το κάθε φρούτο. Αυτό φυσικά για γλυκά του κουταλιού που δεν πρόκειται να καταναλωθούν μέσα σε μια εβδομάδα.

• Ελέγξτε αν έγινε το σιρόπι με τη μέθοδο της …σταγόνας. Στάξτε κάπου μια-δυο σταγόνες να δείτε αν θα απλώσουν ή αν θα κρατήσουν το σχήμα τους.

• Όταν φτιάχνετε γλυκά του κουταλιού, που θέλετε να τα αρωματίσετε, μη χρησιμοποιείτε μπαχαρικά σε σκόνη –μπορεί να σας χαλάσουν το χρώμα. Προτιμήστε φρέσκα μυρωδικά ή ολόκληρα μπαχαρικά και τυλίξτε τα καλού-κακού σε τουλπανάκι.

• Στάξτε λίγο χυμό λεμονιού στο γλυκό, θα διαφυλάξει το χρώμα του και θα το προφυλλάξει από το ζαχάρωμα.

Πώς να διατηρήσετε τα γλυκά του κουταλιού

Για να διατηρήσετε για πολύ καιρό τα γλυκά του κουταλιού, πρέπει μόλις γίνει το γλυκό, όπως είναι καυτό να το βάλετε σε αποστειρωμένο, στεγνό και καυτό βάζο. Γεμίζετε το βάζο μέχρι το χείλος του, το κλείνετε αεροστεγώς και το γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Αφού κρυώσει το γυρίζετε με το καπάκι προς τα πάνω και το φυλάτε σε σκοτεινό μέρος. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε και τις μαρμελάδες.

Πώς αποστειρώνετε το βάζο

Πλένετε το βάζο ή τα βάζα και το καπάκι. Τα βάζετε ανάποδα σε ταψί και τα τοποθετείτε στο φούρνο στους 100°C (αέρα ή αντιστάσεις) για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε, τα γεμίζετε με το γλυκό, που όπως είπαμε θα πρέπει να είναι ζεστό.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com