Αρχική Ιστορίες Food Stories Μουσταλευρία, το κέρασμα του τρύγου (Συνταγή από την Τρίπολη)

Μουσταλευρία, το κέρασμα του τρύγου (Συνταγή από την Τρίπολη)

0
Μουσταλευρία, το κέρασμα του τρύγου (Συνταγή από την Τρίπολη)

Σεπτέμβρη και Οκτώβρη με το φρέσκο μούστο να αφθονεί, οι μουσταλευριές έδιναν κι έπαιρναν στα παλιά νοικοκυριά…

Την εποχή του τρύγου, που ήταν κορυφαία στιγμή της αγροτικής ζωής στις περιοχές με αμπέλια, η μουσταλευριά ήταν το ελαφρύ γλύκισμα της σπιτικής κουζίνας που αξιοποιούσε με τον πιο λιτό τρόπο τον ολόφρεσκο μούστο, δώρο των σταφυλιών και των μεσογειακών χωμάτων. Όλο τον Σεπτέμβρη -κατά περιοχές ήδη από τον Αύγουστο, σπανιότερα από τον Ιούλιο με κάποιες ποικιλίες που ωρίμαζαν πρώιμα- και μέχρι τον Οκτώβρη μοσχομύριζε ο τόπος μούστο και κανέλα, φτιάχνονταν το πετιμέζι και ετοιμάζονταν τα γλυκίσματα της εποχής: οι μουσταλευριές και τα μουστοκούλουρα.

Σε κάποιες εκδοχές μουσταλευριάς ο μούστος ανακατεύεται με πετιμέζι | Εικόνα: ICookGreek

Μουσταλευριά με αλεύρι ή με σιμιγδάλι;

Όπως μαρτυρά η λέξη, η μουσταλευριά κατά παράδοση υπήρξε μια «τρεμουλιαστή», λεία και γυαλιστερή κρέμα, φτιαγμένη με μούστο και αλεύρι. Το μείγμα νοστίμιζε η κανέλα, το καρύδι και καμιά φορά το σουσάμι. Παραλλαγές μουσταλευριάς πάντως φτιάχνονται και με σιμιγδάλι ή μείγμα αλευριού-σιμιγδαλιού και με νισεστέ (κορν φλάουρ). Ωστόσο δίνουν κρέμε διαφορετικής υφής.

Εικόνα: ICookGreek

Συνταγή για μουσταλευριά από την Τρίπολη

Από το τεφτέρι της γιαγιάς Σοφίας Μπρούσαλη. Μούστο θα βρείτε την εποχή αυτή σε αρκετά οινοπωλεία και σε κάποιες λαϊκές αγορές. Εξηγήστε ότι τον θέλετε για μουσταλευριά.

Υλικά: 4 νεροπότηρα μούστος, 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, σουσάμι, κανέλα και καρύδι τριμμένο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση: Ρίχνετε το αλεύρι στον μούστο που θα πρέπει να είναι κρύος για να μη σβωλιάσει. Ρίχνετε και τη ζάχαρη και βράζετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Σερβίρετε αμέσως σε μπολ ή ατομικά μπολάκια και πασπαλίζετε με κανέλα, σουσάμι και τριμμένο καρύδι.

Σημείωση: Μπορείτε να φτιάξετε τη μουσταλευριά και με πετιμέζι που θα αραιώσετε με νερό (2 ½ με 3 ποτήρια πετιμέζι αραιωμένα με 1 – ½ ποτήρι νερό). Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να βάλετε ζάχαρη.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.