Αρχική Blogs Βύσσινο γλυκό της γιαγιάς Αφροδίτης

Βύσσινο γλυκό της γιαγιάς Αφροδίτης

0
Βύσσινο γλυκό της γιαγιάς Αφροδίτης

Κάθε καλοκαίρι, η μητέρα μου φτιάχνει βύσσινο γλυκό, με τη συνταγή που μας άφησε η γιαγιά Αφροδίτη, γεύση που αναμοχλεύει οικογενειακές μνήμες αλλοτινών καλοκαιριών. Η γιαγιά ήταν από τη Μυτιλήνη, το οποίο δεν ξέρω αν εξασφαλίζει προστιθέμενη αξία στη συνταγή, πάντως επειδή ποτέ στο βάζο δεν έμεινε σταγόνα, σκέφτηκα να τη μοιραστούμε…

Τα υλικά: Ό,τι χρειαζόταν η γιαγιά ήταν βύσσινα, ζάχαρη, νερό, λίγο χυμό λεμονιού και φρέσκια αρμπαρόριζα που έδενε με λεπτή, λευκή κορδελίτσα. Κάποια φορά, παιδάκι, που τη ρώτησα, γιατί έχει τέτοια προσήλωση στο χρώμα της κορδέλας και, δηλαδή, αν ήταν πράσινη τι θα γινόταν, μου απάντησε: «Μπορεί να ξεβάψει και να μου χαλάσει το ρουμπινί χρώμα του γλυκού».

Οι ποσότητες: Η γιαγιά τηρούσε ευλαβικά το 1 προς 1 ως προς τη σχέση βύσσινου-ζάχαρης, χρησιμοποιούσε δηλαδή 1 κιλό ζάχαρη για 1 κιλό βύσσινο (εμείς βέβαια κάθε χρόνο κλέβουμε κι από λίγη ζάχαρη -την έχουμε φέρει πλέον γύρω στα 800-830 γρ. και το γλυκό εξακολουθεί να βγαίνει μια χαρά).

Το ξεκουκούτσιασμα: Με ένα στραβωμένο συρματάκι σαν άγκιστρο, μια και για έναν ανεξήγητο λόγο στο σπίτι ποτέ δεν πήραμε «το ειδικό εργαλείο», ξεκουκουτσιάζουμε ένα ένα τα βύσσινα πάνω από την κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να τα βράσουμε (ώστε να μη χάσουμε ούτε σταγόνα από το γλυκόξινο ζουμί τους). Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε. Τα βάζουμε σε μια καθαρή λεκανίτσα με 1 και ½ φλιτζάνι νερό.

Η αναμονή: Όταν τελειώσουμε με το ξεκουκούτσιασμα, ρίχνουμε πάνω στα καθαρισμένα βύσσινα τη ζάχαρη και αμέσως μετά το νερό από τα κουκούτσια (χωρίς τα κουκούτσια βέβαια). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε όπως είναι βύσσινα, ζάχαρη, κουκουτσόνερο και βυσσινόζουμο ως την επόμενη μέρα να γίνουν μια καλή, δεμένη παρέα.

Το βράσιμο: Την άλλη μέρα βάζουμε τα βύσσινα να βράσουν, αφού προσθέσουμε στην κατσαρόλα και τη φρέσκια αρμπαρόριζα (τη δεμένη με τη λευκή κορδέλα που λέγαμε). Ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που δημιουργείται μέχρι να πάψει να βγαίνει καινούριος και αφήνουμε στη φωτιά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι του. Παραμένουμε εκεί γύρω επιβλέποντας το βρασμό, διότι ο σκοπός είναι να κάνουμε γλυκό του κουταλιού και όχι μαρμελάδα.

Το χρώμα: Για να δώσουμε στο γλυκό μας το ωραίο ρουμπινί χρώμα που ήθελε η γιαγιά και όχι να μας βγει καφετί, δεν το αφήνουμε να παραβράσει και επιπλέον προσθέτουμε και το λίγο χυμό λεμονιού προς το τέλος του βρασμού.

Το κρύωμα: Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Όσο το περιμένουμε, το κουνάμε μερικές φορές όλο μαζί με την κατσαρόλα. «Έτσι», έλεγε η γιαγιά, «βοηθάμε τα βύσσινα να φουσκώσουν και να δείχνουν μεγαλύτερα» και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην την πιστέψουμε.

Καλοφάγωτο (και μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε την αρμπαρόριζα)!


Η συνταγή για βύσσινο γλυκό της γιαγιάς Αφροδίτης πρωτοδημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2014. Έκτοτε την αναδημοσιεύουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή καθώς είναι μία από τις συνταγές που έχετε ξεχωρίσει και μας ζητάτε διαρκώς μέσω των μηνυμάτων σας.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.