Αρχική Ιστορίες Αφιερώματα Ο μπακαλιάρος αλλιώς: 6 συνταγές που δεν θέλουν τηγάνι

Ο μπακαλιάρος αλλιώς: 6 συνταγές που δεν θέλουν τηγάνι

0
Ο μπακαλιάρος αλλιώς: 6 συνταγές που δεν θέλουν τηγάνι
Εικόνα: Shutterstock

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ | Αν για οποιοδήποτε λόγο αποφεύγετε τα τηγανητά, ιδού έξι ωραίες συνταγές να απολαύσετε τον παστό μπακαλιάρο μαγειρευτό ή στον φούρνο.

Απ’ τη στιγμή που ο μπακαλιάρος παστώθηκε, έκοψε ανοιχτό εισιτήριο για τα πέρατα του κόσμου. Μπόρεσε να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια επί στεριάς, να κατακτήσει βουνά δυσπρόσιτα για τους υπόλοιπους θαλασσινούς συγγενείς του και να τρυπώσει πρώτος στις κουζίνες των πιο απομακρυσμένων περιοχών της ενδοχώρας –εκεί που το φρέσκο ψάρι θα έπρεπε να περιμένει αιώνες τεχνολογικής εξέλιξης για να εμφανιστεί.

Στην Ελλάδα, η άφιξή του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και πανηγυρική. Ενσωματώθηκε πλήρως στις τοπικές διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο των τμημάτων εκείνων του εσωτερικού πληθυσμού που βλέπανε θάλασσα με το …κιάλι, αλλά και των νησιωτών. Τόσο πολύ αγάπησε η χώρα μας τον μπακαλιάρο, που δεν περιόρισε την κατανάλωσή του στο ταπεινό καθημερινό τραπέζι, αλλά τον συνέδεσε με πολύ ξεχωριστές γιορτές της θρησκείας, όπως του Ευαγγελισμού και των Βαΐων.

Αν ωστόσο θέλετε να αποφύγετε την τηγανητή εκδοχή του, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τον απολαύσετε. Διαλέξτε από τις συνταγές που ακολουθούν.

Αγιορείτικος μπακαλιάρος με πατάτες και δαμάσκηνα

Μπακαλιάρος με πράσα στο φούρνο

Μπακαλιάρος με σπανάκι

Μπακαλιάρος με πατάτες λεμονάτες και κρεμμύδια

Μπακαλιάρος κοκκινιστός με πιπεριές και κάππαρη

Μπακαλιάρος πλακί με φρέσκια ντομάτα

 

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com