Αρχική Ειδήσεις Αγορά Ζύθος & υγεία – Πιστοποίηση ποιότητας AFQ της Foodoxys για τις μπίρες Νήσος

Ζύθος & υγεία – Πιστοποίηση ποιότητας AFQ της Foodoxys για τις μπίρες Νήσος

0
Ζύθος & υγεία – Πιστοποίηση ποιότητας AFQ της Foodoxys για τις μπίρες Νήσος

Το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ της Foodoxys απέκτησαν, πρώτες διεθνώς, οι μπίρες Νήσος.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησαν η Ζυθοποιία Νήσος, η Άμβυξ ΑΕ και η Foodoxys του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόκειται για νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με βάση την βιοδραστικότητα της σύστασης τους σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία και ευζωία.

Συγκεκριμένα οι πέντε μπίρες Νήσος υποβλήθηκαν στα αυστηρά και λεπτομερή πρωτόκολλα ελέγχου που υποβάλλεται κάθε προϊόν σύμφωνα με τον κανονισμό πιστοποίησης του AFQ για την εκτίμηση της ικανότητάς της σύστασης τους να εξουδετερώνει ένα πλήθος τόσο συνθετικών όσο και φυσικών ελεύθερων ριζών. Παράλληλα ελέγχθηκε η ικανότητα προστασίας που παρέχουν στο DNA από θραύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. Τέλος, δοκιμάστηκαν και ως προς την δυνατότητά τους να προστατεύουν σημαντικά βιομόρια του οργανισμού, όπως τα λιπίδια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς του και σχετίζονται σε μελέτες με καρδιοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις και καρκίνο.

Οι μπίρες Νήσος απέσπασαν ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες για κάθε μέθοδο. Πιο συγκεκριμένα, η Nήσος Greek Island Pilsner βαθμολογήθηκε με 16/20, η Nήσος All-Day Organic με 17/20, η Nήσος Θολή και η Nήσος 7 Μποφόρ με 19/20. Τέλος η Nήσος Αποκάλυψη απέσπασε το απόλυτο 20/20 καταφέρνοντας να επιδείξει την μέγιστη βιοδραστικότητα σε όλα τα βιοχημικά πρωτόκολλα που υποβλήθηκε. Οι μπίρες της Νήσος προσεγγίζουν τα επίπεδα βιοδραστικότητας που έχει ο ερυθρός οίνος.

Μεταξύ 24 ζύθων της ελληνικής αγοράς που αποτέλεσαν το δείγμα της ανάλυσης η χαμηλότερη βαθμολογία που μετρήθηκε είναι 9/20 ενώ ο μέσος όρος της βαθμολογίας είναι 12/20.

Με αφορμή την ανακοίνωση της πιστοποίησης AFQ για τις μπίρες της Νήσος ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Foodoxys Δρ. Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε: «Η εγχώρια ζυθοποιία έχει τζίρο περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ η εγχώρια παραγωγή οίνου έχει τζίρο σχεδόν 350 εκατ. ευρώ. Η βιολογική αξία του ζύθου στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ούτε συζητηθεί, ούτε εξηγηθεί, ούτε μελετηθεί στο βαθμό που έχει γίνει με τον οίνο. Ανάλογα με την διαδικασία παραγωγής και τις πρώτες ύλες η μπίρα μπορεί να περιέχει πλούτο αντιοξειδωτικών ενώσεων που προσδίδουν πλεονεκτήματα για την υγεία. Οι φαινόλες και οι μελανοϊδίνες είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται η αντιοξειδωτική δράση της μπίρας. Ταυτόχρονα, η μπίρα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αιθανόλη, ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του οίνου που περιέχει σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά αλκοόλ.

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικές ενώσεις που μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς χάριν της δράσης τους ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Κλινικά και προκλινικά δεδομένα για τα προστατευτικά αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης μπίρας κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων ασθενειών έχουν καταγραφεί εδώ και πολύ καιρό και οι μη αλκοολούχες ενώσεις της μπίρας φαίνεται να ασκούν τις περισσότερες από τις σχετικές ευεργετικές επιδράσεις. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις μπίρες ΝΗΣΟΣ μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται ως υποπροϊόντα στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Με τη δράση αυτή, η μέτρια κατανάλωση τους δύναται να ασκεί προστατευτική δράση έναντι ποικίλων παθολογικών καταστάσεων».

Ο Αλέξανδρος Κουρής, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Νήσος σχολίασε: «Η ευεργετική επίδραση των συστατικών των τροφίμων και των ποτών στην υγεία αποτελεί βασική επιδίωξη των καταναλωτών διεθνώς. Η Νήσος σήμερα πρώτη ολοκληρώνει επιτυχώς την πιστοποίηση AFQ για την υψηλή βιοδραστικότητα της σύστασης των ζύθων μας. Παρότι η μπίρα είναι το δημοφιλέστερο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο και στην Ελλάδα, οι προσδοκίες μας από την κατανάλωση της είναι -αδίκως- πολύ περιορισμένες. Το πρότυπο AFQ της Foodoxys μας αποδεικνύει ότι όλες οι μπίρες δεν είναι ίδιες. Προσπερνώντας τις στερεότυπες αντιλήψεις ανακαλύπτουμε έναν νέο κόσμο γεύσεων, αρωμάτων, υφών, χρωμάτων, υλικών, τεχνικών, αλλά και τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που έχει η κατανάλωση ποιοτικού, better-for-you ζύθου με μέτρο! Τα υψηλά αντιοξειδωτικά μας προέρχονται πρώτων, από τις ποιοτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε και δεύτερων, από την διαδικασία ζυθοποίησης που εφαρμόζουμε. Η υψηλή ενδογενής αντιοξειδωτική δράση των απαστερίωτων και χωρίς συντηρητικά ζύθων της Νήσος προστατεύει τη γεύση τους κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την παραγωγή έως την κατανάλωση και δρα ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία. Το «αντιοξειδωτικό προφίλ» της μπίρας μας επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής της αλλά και την σταθερότητα της γεύσης της καθώς και την προστασία των πρώτων υλών από οξειδώσεις οι οποίες δυνητικά θα μείωναν την ποιότητά και τα οφέλη της. Συνεπώς τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις μπίρες Νήσος, αποτελούν τους σημαντικότερους ενδογενείς φύλακες της γεύσης μας αλλά και τους εγγυητές τής ευεργετικής τους δράσης στην ανθρώπινη υγεία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.