Αρχική Featured Μπακαλιάρος σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου;

Μπακαλιάρος σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου;

0
Μπακαλιάρος σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου;

Οι καταναλωτές φαίνεται πως επίβαλαν στην αγορά την αγάπη τους για το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου και έχουν γεμίσει σούπερ μάρκετ και μπακάλικα παστούς μπακαλιάρους ενόψει της άλλης μεγάλης εθνικής γιορτής.

Οι παλιότερες γενιές θυμούνται -και ορθώς- τον τηγανητό μπακλιάρο με το τραγανό, χρυσαφένιο κουρκούτι και την αψιά σκορδαλιά ως το κατεξοχήν πιάτο της 25ης Μαρτίου -εθνική εορτή που συμπίπτει με την ημέρα του Ευαγγελισμού. Ήταν η μία από τις δύο μέρες της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής που οι πιστοί μπορούσαν να φάνε ψάρι -η δεύτερη ήταν η Κυριακή των Βαΐων. Κατέληγαν στον παστό μπακαλιάρο, τον κρητικό «φτωχογιάννη» ή το βάσκικο «ψάρι του βουνού», γιατί τα πολύ παλιά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ούτε ψυγεία και καταψύκτες ούτε τα μέσα να προσεγγιστούν γρήγορα δύσβατα σημεία, ήταν ο μόνος που κατάφερνε να φτάσει αναλλοίωτος και στο πιο απομονωμένο ορεινό χωριό.

Γέμισε η αγορά παστούς μπακαλιάρους

Εδώ και μια δεκαπενταετία, ωστόσο, τουλάχιστον όσο μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις επιλογές του κόσμου από τις επισκέψεις στη σελίδες του icookgreek.com, πάρα πολλοί και πολλές ψάχνουν να βρουν συνταγή για το κουρκούτι και οδηγίες για το ξαλμύρισμα του παστού ψαριού λίγο πριν ή ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, εθνική επέτειο με την οποία το πιάτο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση. Μάλιστα η αγάπη του κόσμου φαίνεται πως είναι τέτοια που πλέον καθρεφτίζεται στις προσφορές της αγοράς: μια βόλτα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και συνοικιακά μπακάλικα αν κάνεις, βλέπεις πως έχουν φέρει σε καίριες θέσεις και διαφημίζουν τα φιλέτα παστού μπακαλιάρου που πωλούν μαζί με όσα του ταιριάζουν και είθισται να τον συνοδεύουν -όπως οι σκορδαλιές και τα παντζάρια.

Είστε από εκείνους που λένε «γιατί όχι;»

Αν ανήκε σε όσους και όσες βλέπουν (και) στην 28η Οκτωβρίου μια καλή ευκαιρία για μερικά καλοξαλμυρισμένα και καλοτηγανισμένα μπακαλιαράκια, ακολουθούν μερικά χρήσιμα λινκ για να βγουν μούρλια, ώστε να μην καταφύγετε στα παραδοσιακά μηνύματα στο ινμπο ή σε χρονοβόρα αναζήτηση.

Για το σωστό ξαλμύρισμα του παστού μπακαλιάρου

Πώς γίνεται το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Για νόστιμο, τραγανό κουρκούτι

Πέντε συνταγές για το κουρκούτι του μπακαλιάρου – Tips για το τηγάνισμα

Η παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com