Αρχική Αλκοτέστ Κρασί Το ξινόμαυρο γιορτάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το ξινόμαυρο γιορτάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

0
Το ξινόμαυρο γιορτάζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Εικόνα: Pixabay

Με ξεχωριστές εκδηλώσεις οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» τιμούν την 1 Νοεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στην ευγενή, ερυθρή ποικιλία, την επονομαζόμενη και «ντίβα του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα»

Ήταν το 2019 όταν η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», διαπιστώνοντας πως δεν υπάρχει καμία ελληνική ποικιλία που να έχει την ημέρα του εορτασμού της στον παγκόσμιο χάρτη (αλλά ούτε και στην Ελλάδα), πήρε την απόφαση να καθιερώσει την 1η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμουρου. Η «ντίβα» όπως αποκαλείται του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα -και η πλέον ευγενής ερυθρή γηγενής ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας- καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, στη Μακεδονία και στη βόρεια Θεσσαλία. Το όνομά της προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων όξινο και μαύρο.

Οινογευσίες, masterclasses και θεματικά δωμάτια

Φέτος οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου διοργανώνοντας ξεχωριστές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη  Θεσσαλονίκη. Επιλέγουν τα διαφορετικά στυλ και μερικές από τις πλέον εκφραστικές εσοδείες των κρασιών τους, βασισμένων στο συναρπαστικό ξινόμαυρο αναδεικνύοντας τους λόγους της μοναδικότητάς του.

Οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ποικιλιακοί, μέχρι και περιορισμένης κυκλοφορίας, ξηροί, αφρώδεις, ακόμη και ρετσίνα, στη διάθεση του κοινού, καταναλωτές που επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδυναμικής και πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας, αλλά και επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης, εμπόριο οίνων, sommelier, wine experts, οινοδημοσιογράφους, που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Ξινόμαυρο και στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Στην Αθήνα

Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου, μία τρεισδιάστατη γιορτή με:

  • ελεύθερη οινογευσία οίνων της ποικιλίας Ξινόμαυρο, από όλη τη Μακεδονία και σε όλες του τις εκδοχές, παρουσία sommelier.
  • 2 διαφορετικά masterclasses τυφλής δοκιμής με θέμα Terroir vs Vinification με τον πολυβραβευμένο sommelier Άρη Σκλαβενίτη.  Το κάθε masterclass θα διαπραγματευτεί το πολυδιάστατο προφίλ της ποικιλίας, από την τρέχουσα εσοδεία έως το 2007, αναλύοντας την πορεία συγκεκριμένων ετικετών στο πέρασμα του χρόνου, ενώ τα κρασιά των 2 masterclasses θα είναι διαφορετικά.
  • το θεματικό δωμάτιο «Τα Παλαιωμένα» με εσοδείες που φτάνουν μέχρι το 1996, παρουσία sommelier.

Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου: Tετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 | Ώρες εκδήλωσης: 17:00-22:00 | Ώρες masterclasses: 17.30-18.30 & 19.30-20.30 | Χώρος: Κτίριο Αμαλίας 36, Λεωφόρος Αμαλίας 36, Αθήνα | Κόστος εισόδου στις δοκιμές (ελεύθερη οινογευσία και θεματικό δωμάτιο): 10 ευρώ | Κόστος εισόδου για κάθε masterclass (συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες δοκιμές):  35 ευρώ.

Το εισιτήριο για την είσοδο των επισκεπτών στις δοκιμές και στα masterclasses διατίθεται ξεχωριστά ανά ενότητα μέσω της πλατφόρμας Viva. Η δυνατότητα για αγορά μέσω Viva ισχύει μέχρι και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι διοργανωτές προτείνουν την έγκαιρη αγορά του.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι εκφράσεις του Ξινόμαυρου στο The Wine Hub, το χώρο γευστικών δοκιμών της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», για μία ελεύθερη οινογευσία (walk around wine tasting) ανοιχτή στο κοινό. Είναι μία θαυμάσια ευκαιρία γνωριμίας με το Ξινόμαυρο μέσα από τις εκφράσεις του, blanc de noir (λευκής οινοποίησης οίνους), ροζέ και ερυθρούς ξηρούς οίνους, μονοποικιλιακούς και σε χαρμάνι. Για την κατανόηση των αρωμάτων και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας, θα συνδυάζονται παράλληλα με τα κρασιά, διάφορες γεύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για ένα ενδιαφέρον «small bites and wine pairing».

Οι εκφράσεις του Ξινόμαυρου: Tετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 | The Wine Hub | Ολυμπίου Διαμαντή 2 (Κτίριο Πολυτεχνείου 17β) | Θεσσαλονίκη (περιοχή Δικαστήρια) | Ώρες εκδήλωσης:   16:00-21:00 | Είσοδος 10 ευρώ με κράτηση εδώ.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.