Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Τι είναι η ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο

Τι είναι η ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο

0
Τι είναι η ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο

Πού καλλιεργείται, πώς μαγειρεύεται το όχι και τόσο διαδεδομένο όσπριο

Η πελοποννησιακή γη βγάζει εκλεκτές πρώτες ύλες και ιδιαίτερα προϊόντα. Μια διαπίστωση που οι ασχολούμενοι με την ελληνική γαστρονομιά και κουζίνα δεν θα βαρεθούν να κάνουν. Διαπίστωση που δεν αφορά μόνα πασίγνωστα προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και οι σταφίδες, η βαρελίσια φέτα και όλα τα πιστοποιημένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, μεταξύ των οποίων τα όσπρια του Φενεού. Αφορά και άλλα προϊόντα που δεν είναι τόσο γνωστά και διαδεδομένα, αλλά παραμένουν πολύ ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Όπως η ροβίτσα ή αλλιώς το ψιλοφάσουλο.

Τι είναι καλό να γνωρίζετε για τη ροβίτσα

Η ροβίτσα ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων και το μέγεθός της είναι περίπου σαν της φακής -ίσως ένα κλικ μικρότερη. Έχει πράσινο χρώμα και είναι ένα υλικό αρκετά βολικό στο μαγείρεμα, καθώς δεν χρειάζεται μούλιασμα και ιδιαίτερη προεργασία. Επιπλέον δεν απαιτεί πολύωρο βράσιμο, πράγμα που επίσης συγκαταλέγεται στα θετικά στοιχεία για μια σύγχρονη κουζίνα.

Η ροβίτσα ανήκει στα πλέον αγαπημένα όσπρια των χορτοφάγων. Λόγω της ευκολίας στη χρήση που τη χαρακτηρίζει καθίσταται πολύτιμο συστατικό μιας vegan και plant based μαγειρικής, που θέλει να «πατάει γερά» στη φύση. Παράλληλα, έχει καλό διατροφικό προφίλ, παρέχοντας στον οργανισμό υψηλά ποσοστά φυτικής πρωτεΐνης. Επιπλέον, όπως όλα τα όσπρια, αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών, προϋπόθεση μια ισορροπημένης διατροφής, και άλλων σημαντικών στοιχείων για τον οργανισμό, όπως ο σίδηρος.

Πώς μαγειρεύεται η ροβίτσα

Η ροβίτσα μπορεί να μαγειρευτεί όπως οι φακές ή η φάβα σε μια θρεπτικές οσπριόσουπες και πουρέδες με ελαιόλαδο, ρίγανη, λεμόνι ή ξίδι, με ρύζι ή σε οσπριοσαλάτες, σκέτη με φρέσκα μυρωδικά, λάδι ελιάς και κρεμμυδάκι ή αναμειγμένη με άλλα λαχανικά, μαγειρεμένα ή ωμά (π.χ. ντοματίνια). Όπως συμβαίνει με όλα τα όσπρια, αν πολτοποιηθεί και πλαστεί με μπαχαρικά δίνει υγιεινά vegan κεφτεδάκια.

Στην Ελλάδα ροβίτσα καταναλωνόταν στο παρελθό, ξεχάστηκε, και ξαναβγήκε στο προσκήνιο καθώς οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες πιέζουν για «πράσινη κουζίνα». Οι περισσότεροι καλλιεργητές του φυτού βρίσκονται στην περιοχή της Μεσσηνίας -ιδιαίτερα στην Καλαμάτα– και στα Καλάβρυτα, όπου το στιφάδο της ροβίτσας είναι τοπική σπεσιαλιτέ.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.