Αρχική Food Stories Hungry Editor’s Choice Φασόλια βανίλιες και φάβα «Δικότυλον» – Τα γλυκοφάγωτα όσπρια Φενεού ξανακερδίζουν την Ευρώπη

Φασόλια βανίλιες και φάβα «Δικότυλον» – Τα γλυκοφάγωτα όσπρια Φενεού ξανακερδίζουν την Ευρώπη

0
Φασόλια βανίλιες και φάβα «Δικότυλον» – Τα γλυκοφάγωτα όσπρια Φενεού ξανακερδίζουν την Ευρώπη
Εικόνες: ICookGreek

Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, τα φασόλια και η φάβα Φενεού μονοπωλούν τη συζήτησή μας με τον Γιάννη Μητρόπουλο, διαλογέα, τυποποιητή και έμπορο premium οσπρίων.

Τρία ψηλά βουνά σμίγουν για να δημιουργήσουν το ιδιαίτερο περιβάλλον που χρειάζονται ώστε να βλαστήσουν τα Φασόλια Βανίλιες και η Φάβα Φενεού, προϊόντα και τα δύο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ): η Ζήρεια, ο Χελμός και η Ντουρντουβάνα.

«Με το μικροκλίμα στο οποίο αναπτύσσονται τα φασόλια μας γίνονται γλυκά και βραστερά, ενώ τη φάβα μας χαρακτηρίζει η υψηλή διατροφική αξία» αναφέρει ο Γιάννης Μητρόπουλος, της Φενέας Γης, που τυποποιεί premium όσπρια Φενεού με την επωνυμία «Δικότυλον» και τον οποίο συναντήσαμε στο πλαίσιο του Peloponnese Food Stories στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας. Τα φασόλια χρειάζονται «μικροκλίμα δροσιάς», είναι και υδρόφυλλα, έτσι οι γύρω ορεινοί όγκοι της ονομαστής περιοχής της Κορινθίας, που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, εξασφαλίζουν στα φυτά όλα όσα αγαπούν για να εκδηλώσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να δώσουν αξιόλογες σοδειές.

Οι ιδιαιτερότητες του φασολιού βανίλια Φενεού

Το φασόλι βανίλια Φενεού, το παλαιότερο ΠΓΕ όσπριο της περιοχής, καλλιεργείται εκεί από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η μακροχρόνια καλλιέργειά του οφείλεται στα ξεχωριστά ποιοτικά του χαρακτηριστικά που το έκαναν πάντα περιζήτητο. Είναι πολύ μικρό σε μέγεθος, έχει κάτασπρο χρώμα, το σχήμα του είναι ωοειδές αντί του νεφροειδούς σχήματος των περισσοτέρων φασολιών, ο φλοιός του λεπτός, γεγονός που το καθιστά «βραστερό» (βράζει γρήγορα και καλά), η γεύση του γλυκιά και η θρεπτική του αξία υψηλότερη του συνηθισμένου. Το τοπικό όνομα «βανίλια» δόθηκε από τους ίδιους τους καλλιεργητές ακριβώς επείδη είναι κάτασπρο και γλυκό.

Ο Γιάννης Μητρόπουλος περιγράφει τους λόγους που καθιστούν τα φασόλια βανίλιες και τη φάβα Φενεού μοναδικά

Οι ιδιαιτερότητες της φάβας Φενεού

Τον Σεπτέμβρη του 2016 ανακοινώθηκε και η καταχώριση του ελληνικού προϊόντος φάβα Φενεού (Fava Feneou) στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή και καλλιέργεια της φάβας Φενεού πραγματοποιείται, κυρίως, στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας του νομού Κορινθίας. Και αυτή η καλλιέργεια, όπως και του φασολιού βανίλια, ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της, η φάβα Φενεού έχει μικρό μέγεθος σπερμάτων, το χρώμα της είναι υποκίτρινο και η περιεκτικότητά της σε υγρασία δεν ξεπερνά το 13%. Ξεχωρίζει κυρίως για την ιδιαίτερα υψηλή διατροφική της αξία, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

«Ύστερα από 8 ολόκληρα χρόνια πάνε και πάλι καλά οι εξαγωγές», σχολιάζει ο κ. Mητρόπουλος συμπληρώνοντας πως η Ευρώπη είχε ξεχάσει τα όσπρια για μεγάλη περίοδο

Η Ευρώπη στρέφεται και πάλι στα όσπρια

«Ύστερα από 8 ολόκληρα χρόνια πάνε και πάλι καλά οι εξαγωγές», σχολιάζει ο κ. Mητρόπουλος συμπληρώνοντας πως η Ευρώπη είχε ξεχάσει τα όσπρια για μια μεγάλη περίοδο, τώρα όμως τα ανακαλύπτει και πάλι. «Έχουμε πελάτες Ευρωπαίους, που πλέον  επαναλαμβάνουν τις παραγγελίες τους», εξηγεί. «Η Φενέα Γη φροντίζει να συνεργάζεται με συνεπείς παραγωγούς», συμπληρώνει ο κ. Μητρόπουλος, «αλλά και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ώστε η απεντόμωση του φυσικού εχθρού του φασολιού (του “μαμουνιού” που λέμε στην καθομιλουμένη) να γίνεται με τη μέθοδο της κατάψυξης -δηλαδή για 48 ώρες στους -25°C». Επιπλέον είναι συνεργάτες σε πανευρωπαϊκο επιστημονικό πρόγραμμα 12-13 πανεπιστημίων απ’ όλη την Ευρώπη που αφορά στις πρότυπες καλλιέργειες οσπρίων.

Οι πρώτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Με την κλιματική αλλαγή όμως να επηρεάζει όλο και εντονότερα τον πλανήτη, δυστυχώς ούτε ο Φενεός αποτελεί εξαίρεση. «Η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει και στο οροπέδιο», απαντάει ο Γιάννης Μητρόπουλος σε σχετική ερώτηση του icookgreek.com. «Πέρυσι ήταν ιδιαίτερες συνθήκες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Φενεός είχε επί 15 μέρες περίπου πάνω από 40° C. Ήταν μεγάλη καταστροφή. Oι βανίλιες δεν άντεξαν, καταστράφηκαν. Μόνο οι γίγαντες ξαναδέσανε, αλλά με προβλήματα πολλά», καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος κάνοντας σαφές ότι η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής είναι κάτι που δεν γίνεται να μην μας απασχολεί.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com