Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Τι είναι η σφέλα, η «φέτα της φωτιάς»

Τι είναι η σφέλα, η «φέτα της φωτιάς»

0
Τι είναι η σφέλα, η «φέτα της φωτιάς»
Εικόνα: ICookGreek

Ένα αξιόλογο και αξιοφάγωτο πελοποννησιακό τυράκι, που μάλιστα ως προϊόν φέρει την πιστοποίηση ΠΟΠ, αλλά που δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προβολής.

Η σφέλα είναι παραδοσιακό, ημίσκληρο τυρί άλμης της Νότιας Πελοποννήσου που ωριμάζει και διατηρείται μέσα σε αυτή. Το χρώμα του είναι υπόλευκο (λευκοκίτρινο), χαρακτηρίζεται από τις πολλές μικρές τρυπούλες που φέρει στη μάζα του και δεν έχει περίβλημα (επιδερμίδα). Είναι τυρί που παράγεται παραδοσιακά είτε από γάλα πρόβειο είτε από γάλα γίδινο ή από συνδυασμό των δυο τους. Έχει μέγιστη υγρασία 45% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40% κατά βάρος.

Ακόμη και σήμερα η παρασκευή του τυριού σφέλα ακολουθεί έναν τρόπο παραγωγής με ιστορία αιώνων. Το όνομά του το οφείλει στον τρόπο που κόβεται (σφέλα = λωρίδα), ενώ το παραλληλισμό της με «φέτα της φωτιάς» τον χρωστάει στην έντονη αλμύρα και αψάδα που μπορεί να έχει (ανάλογα και το τυροκομείο) εκτός από τα γαλακτώδη και βοτανικά αρώματα.

Η σφέλα είναι ΠΟΠ και παράγεται παραδοσιακά

Η σφέλα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που σημαίνει ότι τυρί με αυτό το όνομα μπορεί να παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο μόνο στη γεωγραφική περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Η μέθοδος παραγωγής: Η πήξη του γάλακτος γίνεται στους 30 – 32° C με παραδοσιακή πυτιά. Το τυρόπηγμα διαιρείται και αναθερμαίνεται στους 38 – 40° C. Στη συνέχεια τοποθετείται σε τυρόπανα για να στραγγίξει. Πιέζεται ελαφριά και κόβεται σε λωρίδες ή φέτες (σφελίδες), οι οποίες αλατίζονται επιφανειακά. Το τυρί μπαίνει σε δοχεία, μεταλλικά ή ξύλινα, με άλμη, μέχρι και για 1 μήνα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.  Κατόπιν μεταφέρεται σε χώρους με θερμοκρασία 4 – 6° C για συμπλήρωση τουλάχιστον 3 μηνών ωρίμανσης.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.