Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Ξαλμυρίστε εγκαίρως τον παστό μπακαλιάρο – Συμβουλές και tips

Ξαλμυρίστε εγκαίρως τον παστό μπακαλιάρο – Συμβουλές και tips

0
Ξαλμυρίστε εγκαίρως τον παστό μπακαλιάρο – Συμβουλές και tips
Το έγκαιρο ξαλμύρισμα του υγράλατου μπακαλιάρου στο νερό εγγυάται το γευστικό αποτέλεσμα του πιάτου | Εικόνα: ©Shutterstock

Ο παστός μπακαλιάρος θέλει καλό ξαλμύρισμα, γι’ αυτό και η προετοιμασία του ξεκινά τουλάχιστον 48 ώρες πριν το μαγείρεμά του.

Το πόσο θα διαρκέσει το ξαλμύρισμα του υγράλατου μπακαλιάρου εξαρτάται από το μέγεθος, το πάχος του και πόσο καιρό έχει παραμείνει στο αλάτι. Αφού τον ξαλμυρίσετε και πριν τον χρησιμοποιήσετε για τηγάνι θα πρέπει να τον στεγνώσετε πολύ καλά.

Πώς γίνεται το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

1. Κόβετε το ψάρι σε κομμάτια. Μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα του από αυτό το στάδιο, ωστόσο η αφαίρεση του δέρματος γίνεται ευκολότερα μετά το ξαλμύρισμα ή τουλάχιστον αφού έχει μείνει κάμποση ώρα στο νερό.
2. Γεμίζετε μία μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Δεν ξεχνάτε να αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες.
3. Όταν ξαλμυριστεί, τον στραγγίζετε στο σουρωτήρι, πιέζετε για να απομακρυνθούν τα υγρά που έχουν απομείνει και τέλος τον σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί για να μπορέσει να μείνει το κουρκούτι πάνω του, αν πρόκειται να τον κάνετε τηγανητό.
5. Αφαιρείτε τα κόκαλα (τουλάχιστον τα πολύ εμφανή).
6. Ο ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος μπορεί κάλλιστα να φυλαχθεί στην κατάψυξη.

Tip 1. Ο Λευτέρης Λαζάρου συνιστά 48 ώρες ξαλμύρισμα με 2 φορές τη μέρα αλλαγή νερού. Επίσης προτείνει ο μπακαλιάρος να τοποθετηθεί σε σουρωτήρι και στη συνέχεια να μπει (με το σουρωτήρι) στο σκεύος με το νερό, καθώς σύμφωνα με τον σεφ αυτό προφυλάσσει το ψάρι αρκετά από το να ξαναρουφάει το αλάτι το οποίο απέβαλε.

Tip 2. Ο μπακαλιάρος που προορίζεται για κουρκούτι και τηγάνι καλό είναι να έχει μπόλικη σάρκα και να μην είναι λεπτός σα φλούδα. Το καθαρό φιλέτο χωρίς κόκαλα είναι πιο ακριβό, όμως είναι σκέτο ψαχνό και δεν ταλαιπωρεί στην προετοιμασία και το σερβίρισμα.

Υπάρχει γρήγορο ξαλμύρισμα μπακαλιάρου;

Στην πραγματικότητα, όχι. Το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει για να επισπεύσει κάπως τη διαδικασία ξαλμυρίσματος είναι να αλλάζει συχνά το νερό και να έχει προμηθευτεί μπακαλιάρο με όσο το δυνατόν πιο λευκή σάρκα, που μαρτυρά πως έχει παστωθεί σχετικά πρόσφατα.

Tip 3. Για βιαστικούς. Υπάρχουν και ήδη φιλεταρισμένα κατεψυγμένα μπακαλιαράκια, που είναι πιο οικονομικά και δε θέλουν ξαλμύρισμα.

Πώς ξέρεις αν ξαλμυρίστηκε σωστά ο μπακαλιάρος

Για να ξαλμυριστεί απόλυτα ο παστός μπακαλιάρος και αναλόγως το βάρος του μπορεί να χρειαστεί να μείνει στο νερό ακόμη και παραπάνω από 48 ώρες -ειδικά αν είναι από 3 κιλά και πάνω. Μπορείτε να ελέγξετε κατά πόσο έχει φύγει το αλάτι, βράζοντας ένα κομματάκι 5′-7′ και δοκιμάζοντάς το. Θα πρέπει να είναι πολύ ελαφρά αλμυρό στη γεύση και να τρώγεται ευχάριστα.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com