Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Τι είναι το πλιγούρι

Τι είναι το πλιγούρι

0
Τι είναι το πλιγούρι
Πλιγούρι από σκληρό στάρι, βρασμένο, αποξηραμένο και σπασμένο | Εικόνα: ICookGreek

Tο πλιγούρι είναι ο πυρήνας του δημητριακού (συνηθέστερα του σταριού), που έχει σπαστεί, βραστεί ελαφρώς, ξεραθεί και θρυμματιστεί.

Ως προϊόν δεν έχει σχέση με τα ζυμαρικά, καθώς δεν προκύπτει από κάποιου είδους πρόσμειξη υλικών (π.χ. αλεύρι με αυγά και νερό) αλλά είναι αυτούσιο, φυσικό συστατικό.

Το πλιγούρι είναι αγαπημένο υλικό της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας, συντροφεύει τις κότες και το κατσίκι και πρωταγωνιστεί στα καζάνια πολλών πανηγυριών όπου σιγοβράζει με τη γίδα ή το τράγιος κρέας. Έχει τη μεστή, «ακατέργαστη» νοστιμιά του δημητριακού και θυμίζει την αυθεντική γεύση των πιάτων της υπαίθρου αλλοτινών εποχών ποχών. Με πλιγούρι -που στην Κρήτη αποκαλείται χόνδρος- γίνονται και γεμιστά.

Το πλιγούρι είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε όλη τη μεσογειακή Αφρική, την Εγγύς και τη μέση Ανατολή αποτελώντας βασικό υλικό εμβληματικών πιάτων όπως το ταμπουλέ ή τα διάσημα τουρκικά πιλάφια με πλιγούρι.

Γενικά το πλιγούρι μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι, τον τραχανά ή ψιλά ζυμαρικά, όπως το κους κους. Διατροφικά θεωρείται ανώτερο από τα ζυμαρικά ως φυσικό προϊόν.

 

 

Βήμα βήμα – Φτιάχνουμε σούπα με φασόλια, πλιγούρι και σύγκλινο

Σαλάτα με ρεβίθια, πλιγούρι και μυρωδικά

 

Φασολάκια πλατιά με πολύχρωμες πιπεριές και πλιγούρι

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ