Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Ροδόνερο και ανθόνερο – Τι είναι, πού διαφέρουν, πώς χρησιμοποιούνται

Ροδόνερο και ανθόνερο – Τι είναι, πού διαφέρουν, πώς χρησιμοποιούνται

0
Ροδόνερο και ανθόνερο – Τι είναι, πού διαφέρουν, πώς χρησιμοποιούνται

Μαλεμπιά, μπαλεζέδες, λουκουμάκια, κρέμες, αμυγδαλωτά, μπακλαβαδάκια… Γλυκά παραδοσιακά και επιδόρπια με επιρροές από ανατολίτικη και αραβική ζαχαροπλαστική, που μοσχοβολούν λουλουδάτα αρώματα, χάρις το ανθόνερο και το ροδόνερο.

Μερικές σταγόνες τους αρκούν για να αλλάξει όλος ο αρωματικός χαρακτήρας του γλυκού. Τι είναι και σε τι διαφέρουν τα δυο πιο συνηθισμένα μυρωδάτα νερά, το ροδόνερο ή ροδόσταμο και το ανθονέρο;

Σε τι μοιάζουν και ποια διαφορά έχουν το ροδόνερο και ανθόνερο

Τόσο το ροδόνερο όσο και το ανθόνερο είναι αρωματικά νερά που χρωστούν τη μυρωδιά σε πέταλα λουλουδιών. Διαφέρουν ωστόσο ως προς τα άνθη που επιλέγονται για τη δημιουργία τους.

Το ανθόνερο παράγεται από άνθη εσπεριδοειδών (πρωτίστως νεραντζιάς, αλλά και πορτοκαλιάς ή ακόμη και λεμονιάς) και νερό.

Το ροδόνερο ή ροδόσταμο, όπως μαρτυρά και το όνομά του, παράγεται αποκλειστικά από πέταλα τριαντάφυλλων και νερό.

Πώς χρησιμοπούνται το ροδόνερο και το ανθόνερο

Τα τυποιοιημένα προϊόντα έχουν έντονο άρωμα καθώς παράγονται συνήθως με τη μέθοδο της απόσταξης. Θέλουν προσοχή και μέτρο στην ποσότητα για να βγει φίνο και ντελικάτο αποτέλεσμα, αλλιώς με την αρωματική τους δύναμη μπορεί να χαλάσουν το γλυκό. Μπαίνουν σε μαλεμπιά, μπαλεζέδες, λουκουμάκια, κρέμες, αμυγδαλωτά, μπακλαβαδάκια… Μπορούν ακόμη να αρωματίσουν φρουτοσαλάτες και κοκτέιλ.

Ποια τριντάφυλλα κάνουν το καλύτερο ροδόνερο

Μια πολύ έντονα αρωματική ποικιλία τριαντάφυλλων, τα λεγόμενα ρόδα της Δαμασκού, που καλλιεργούνται στο βόρειο Μαρόκο έχουν τη φήμη ότι δίνουν το καλύτερο ροδόνερο.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.