Αρχική Διατροφή Doctor Food Ντομάτες και σπανάκι: Οι λόγοι που μαγειρεμένα μας κάνουν περισσότερο καλό

Ντομάτες και σπανάκι: Οι λόγοι που μαγειρεμένα μας κάνουν περισσότερο καλό

0
Ντομάτες και σπανάκι: Οι λόγοι που μαγειρεμένα μας κάνουν περισσότερο καλό

Γνωρίζουμε πλέον όλοι τον κανόνα που λέει ότι τα λαχανικά έχουν πολλαπλάσιο όφελος για την υγεία μας όταν είναι ωμά ή όσο το δυνατόν λιγότερο βρασμένα. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις του.

Γιατί οι μαγειρεμένες ντομάτες μάς ωφελούν περισσότερο

Οι ωμές ντομάτες φυσικά και μας κάνουν καλό, σε ό,τι αφορά όμως ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά τους μας ωφελούν περισσότερο μαγειρεμένες. Ο λόγος για το λυκοπένιο, την πλέον σημαντική φυτοχημική ουσία της ντομάτας. Όταν η ντομάτες μαγειρευτούν πολλαπλασιάζεται η ποσότητα πολύτιμου λυκοπενιού που απελευθερώνουν. Και μάλιστα από ντομάτες μαγειρεμένες με ελαιόλαδο, ο οργανισμός καταφέρνει να αντλήσει ακόμη περισσότερο λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι στοιχείο που έχει συνδεθεί με έντονη αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα λυκοπενίου συναντιέται στις έτοιμες σάλτσες και την κέτσαπ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν προτείνονται καθώς έχουν ταυτόχρονα πολλά λιπαρά και σάκχαρα.

Γιατί το μαγειρεμένο σπανάκι μάς ωφελεί πιο πολύ

Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι ωμό δε μας κάνει καλό, αξίζει να γνωρίζουμε ότι από το μαγειρεμένο σπανάκι, ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, η έλλειψη του οποίου μεταξύ άλλων φέρνει αίσθημα κόπωσης, αλλά και πολύτιμο για τα οστά ασβέστιο. Επίσης το βρασμένο το σπανάκι προσδίδει περισσότερο μαγνήσιο, στοιχείο απαραίτητο σχεδόν σε κάθε λειτουργία και ιστό στο σώμα μας.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.