Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Σάλτσα για σαλάτα – Ποιες είναι οι αναλογίες της βινεγκρέτ

Σάλτσα για σαλάτα – Ποιες είναι οι αναλογίες της βινεγκρέτ

0
Σάλτσα για σαλάτα – Ποιες είναι οι αναλογίες της βινεγκρέτ

Από τα πιο δημοφιλή ντρέσινγκ σαλάτας οι βινεγκρέτ απαιτούν ελάχιστα υλικά, ενώ η γεύση τους νοστιμίζει εκπληκτικά τα λαχανικά

Παίρνει το όνομά της από τη γαλλική λέξη για το ξίδι (vinaigre) και πριν από δύο αιώνες ήταν ευρέως γνωστή ως «γαλλικό ντρέσινγκ». Σήμερα, με τη λέξη βινεγκρέτ μπορεί να εννοούμε από ένα καλά δεμένο λαδόξιδο έως ένα ντρέσινγκ με πρωταγωνιστή το άρωμα της φράουλας ή του ροδιού.

Η απλούστερη βινεγκρέτ

Η πιο απλή εκδοχή βινεγκρέτ χρειάζεται δύο βασικά συστατικά: ένα λιπαρό στοιχείο (στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο συνηθέστερα το ελαιόλαδο) και ένα όξινο στοιχείο (συνήθως κάποιο είδος ξιδιού ή χυμού εσπεριδοειδών). Πλήρες άρθρο για τις βινεγκρέτ θα βρείτε πατώντας εδώ

Ποια είναι η αναλογία λαδιού-ξιδιού στην κλασική βινεγκρέτ

Η κλασική σχέση λιπαρού και όξινου στοιχείου σε μια βινεγκρέτ είναι περίπου 3 προς 1, δηλαδή για κάθε 3 κουταλιές της σούπας λάδι χρησιμοποιείτε 1 κουταλιά της σούπας ξίδι ή λεμόνι.

Ωστόσο αν προτιμά κανείς τις πιο ξινούτσικες γεύσεις ή αν η σαλάτα του βασίζεται σε πιο πικρά χόρτα και μπορεί να τροποιήσει τις αναλογίες σε 2 προς 1, δηλαδή δύο μέρη λαδιού προς ένα μέρος ξιδιού.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com