Αρχική Ιστορίες Τα καλά της πόλης Η Τέχνη της Φιλοξενίας

Η Τέχνη της Φιλοξενίας

0
Η Τέχνη της Φιλοξενίας

Ζωγραφισμένοι δίσκοι του 19ου αιώνα από την Ελλάδα και την Τουρκία στο Μουσείο Μπενάκη ξετυλίγουν το μαγικό κουβάρι χρωμάτων, γεύσεων και εννοιών της εποχής εκείνης, καταδεικνύοντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως αποτυπώθηκε στην καθημερινή ζωή.

Ζωγραφισμένοι δίσκοι του 19ου αιώνα από την Ελλάδα και την Τουρκία στο Μουσείο Μπενάκη ξετυλίγουν το μαγικό κουβάρι χρωμάτων, γεύσεων και εννοιών της εποχής εκείνης, καταδεικνύοντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως αποτυπώθηκε στα μικρά ή μεγάλα τελετουργικά της καθημερινότητας.

Μια ομάδα συναρπαστικών αντικείμενων του 19ου αιώνα από το χώρο της διακόσμησης και των εφαρμοσμένων τεχνών εκτίθεται τις μέρες αυτές και μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Κορυφαίοι οι διακοσμημένοι δίσκοι που φτιάχτηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναλαμπής της τεχνικής «japanning» στην Ευρώπη. Πρόκειται για την τάση μίμησης της δημοφιλέστατης στην Άπω Ανατολή τεχνικής της λάκας. Τα εξαιρετικά αντικείμενα που έδωσε η τεχνοτροπία αυτή, πρωταγωνίστησαν στο τελετουργικού της καθημερινής ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και στο νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο. Ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια του επισκέπτη εικόνες από το απλό σερβίρισμα του καφέ και των περίφημων γλυκών του κουταλιού μέχρι και την πιο απαιτητική παράθεση γευμάτων, τα μοναδικά αντικείμενα μετατρέπονται σε τεκμήρια της σύνθετης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της εποχής τους. Η έκθεση εξετάζει την εικονογραφία και τη λειτουργική τους διάσταση, τις τεχνικές κατασκευής και τους τόπους παραγωγής αλλά δε μένει μόνο σ’ αυτό. Ακολουθεί τις εμπορικές διαδρομές που έφεραν τα περιζήτητα αντικείμενα στην Ανατολή και καταγράφει τις σύγχρονές τους μαρτυρίες, φιλολογικές και εικονογραφικές, και τις ιστορίες που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται. «Το αποτέλεσμα είναι ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, γεύσεων και εννοιών, σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ λειτουργικότητας και διακοσμητικού χαρακτήρα», όπως σημειώνει το σημείωμα των διοργανωτών.
Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Flavia Nessi-Γιαζιτζόγλου, Μυρτώ Χατζάκη.

Και ειδική γαστρονομική βραδιά Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 διοργανώνεται γαστρονομική βραδιά αφιερωμένη στην κουζίνα της Πόλης, στο εστιατόριο του Κεντρικού Κτηρίου (Κουμπάρη 1). Πληροφορίες & κρατήσεις: Μουσείο Μπενάκη, τηλ. 210 3671000 εσωτ. 3 (Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00 – 16:30, Πέμπτη, Σάββατο: 9:00 – 23:00 & Κυριακή: 9:00 – 14:30)

Info H Τέχνη της Φιλοξενίας, Μουσείο Μπενάκη. Εισιτήρια: € 5, € 3

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.