Αρχική Διατροφή Doctor Food Κάτι σημαντικό που μάλλον αγνοούσατε για την πρωτεΐνη των αυγών

Κάτι σημαντικό που μάλλον αγνοούσατε για την πρωτεΐνη των αυγών

0
Κάτι σημαντικό που μάλλον αγνοούσατε για την πρωτεΐνη των αυγών

Πώς πρέπει να καταναλώνονται τα αυγά για να αποδίδουν περισσότερη πρωτεΐνη στον οργανισμό.

Πώς πρέπει να καταναλώνονται τα αυγά για να αποδίδουν περισσότερη πρωτεΐνη στον οργανισμό.

Ήταν 1976, όταν ο κινηματογραφικός Rocky Balboa ξεκίνησε να σπάει τα ωμά αυγά σε ένα ποτήρι για να φτιάξει ένα σούπερ πρωτεϊνούχο ρόφημα που μαζί με σκληρή προπόνηση θα τον βοηθούσε να συντρίψει τους αντιπάλους του. Μαζί του, σύμφωνα με το eggnutritioncenter.org, ξεκινούσε και μια ολόκληρη τάση στο fitness που ήθελε τα ωμά ασπράδια των αυγών ως κορυφαία επιλογή φυσικής, καθαρής πρωτεΐνης.

Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, η σαλμονέλα μπορεί να άλλαξε τις διατροφικές αντιλήψεις, ωστόσο η παρεξήγηση παρέμενε σε αρκετό βαθμό, καθώς η δύναμη του συμβόλου και της εικόνας έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι ναι μεν ψήνουμε τα αυγά για λόγους ασφάλειας τροφίμων αλλά σε ό,τι αφορά την πρόσληψη πρωτεΐνης τίποτα δε συγκρίνεται με αυτή του ωμού αυγού. Μύθος!

Μπορεί να εκπλαγείτε κι εσείς, αλλά οι ενδιάμεσες έρευνες κατέδειξαν πως η δυνατότητα απορρόφησης της πρωτεΐνης από τον οργανισμό είναι απίστευτα μεγαλύτερη στα μαγειρεμένα αυγά απ’ ό,τι στα ωμά. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι το σώμα μπορούσε να απορροφήσει μόλις το 50% από την πρωτεΐνη ενός ωμού αυγού, ενώ στα μαγειρεμένα το ποσοστό εκτοξευόταν στο 91%. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός στην πρώτη περίπτωση θα ωφελούνταν με μόνο 3 γραμμάρια πρωτεϊνών, ενώ στη δεύτερη σχεδόν με 6! Η νέα δομή που παίρνει η πρωτεΐνη με τη μεσολάβηση της θερμότητας την κάνει πιο απορροφήσιμη.

Συμπερασματικά, ακόμη κι αν η μοναδική αιτία που καταναλώνετε αυγά είναι η συμβολή τους σε πρωτεΐνη, στη δίαιτα και στο χτίσιμο μυών, δεν έχετε κανένα λόγο να καταφεύγετε στο ωμό ασπράδι. Αντιθέτως!

ΠΗΓΕΣ: eggnutritioncenter.org | ncbi.nlm.nih.gov

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.