Αρχική Διατροφή Doctor Food Η μέτρηση της καύσης λίπους σε πραγματικό χρόνο μέσω αναπνοής είναι γεγονός!

Η μέτρηση της καύσης λίπους σε πραγματικό χρόνο μέσω αναπνοής είναι γεγονός!

0
Η μέτρηση της καύσης λίπους σε πραγματικό χρόνο μέσω αναπνοής είναι γεγονός!

O καθηγητής Σωτήρης Πρατσίνης και η ομάδα του ανέπτυξαν την ολοκαίνουρια μέθοδο που αλλάζει το τοπίο.

PHOTO: Φοιτήτρια κατά την επίδειξη της λειτουργίας της πρωτοποριακής συσκευής (Photograph: ETH Zurich / Simon Zogg)

Είναι γνωστό ότι αν κανείς θέλει να χάσει κιλά, θα πρέπει να τρώει λιγότερο και να γυμνάζεται περισσότερο. Αλλά πότε αρχίζει το σώμα να καίει το λίπος του, που είναι και το μέγα ζητούμενο; Μέχρι τώρα δεν είχαμε δυνατότητα να το γνωρίζουμε αυτό και ο μόνος τρόπος να ελέγξουμε τι συμβαίνει με το ποσοστό λίπους στο σώμα μας, ήταν ο «εκ των υστέρων», μέσω ενός τεστ αίματος ή ούρων, και περιμένοντας τα αποτελέσματά του.

Τώρα το τοπίο στη μέτρηση της καύσης λίπους αλλάζει, καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ, ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Σωτήρη Πρατσίνη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ανέπτυξαν νέα μέθοδο που επιτρέπει την εύκολη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της λιπόλυσης (καύσης του λίπους) μέσω ελέγχου της αναπνοής την ώρα που ασκείσαι! Έτσι, κάποιος μπορεί να γυμνάζεται και ταυτόχρονα να εκπνέει στη συσκευή, η οποία επί τόπου μετρά αν έχει αρχίσει να καίει λίπος και πόσο και προβάλλει τα αποτελέσματα στη συνδεδεμένη οθόνη. Η ερευνητική ομάδα έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αναλυτικής χημείας «Analytical Chemistry».

Πώς δουλεύει; Όταν κάποιος καίει λίπος, το σώμα του παράγει υποπροϊόντα μεταβολισμού, που καταλήγουν στο αίμα. Στους πνεύμονες αυτά τα μόρια, ιδίως τα πτητικά, εισέρχονται στον αέρα που εκπνέει ο άνθρωπος. Το πιο πτητικό και εύκολα ανιχνεύσιμο από αυτά τα οργανικά μόρια είναι η ακετόνη. Η νέα συσκευή διαθέτει αισθητήρες που μετρούν την παρουσία της ακετόνης στην εκπνοή με μεγαλύτερη ευαισθησία από κάθε προηγούμενο αισθητήρα, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει ένα μόνο μόριο ακετόνης ανάμεσα σε εκατοντάδες εκατομμύρια άλλα μόρια.

Οι δοκιμές που έγιναν, αποκάλυψαν ότι το πόσο γρήγορα οι άνθρωποι αρχίζουν να καίνε λίπος, διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο – κάτι που έχει μεγάλη σημασία τόσο γι’ αυτούς που γυμνάζονται για να αδυνατίσουν, όσο και για τους αθλητές. Έτσι, ενώ σε μερικούς ανθρώπους πρέπει να περάσει ακόμη μιάμιση ώρα άσκησης μέχρι να αρχίσει η λιπόλυση, σε άλλους η διαδικασία καύσης λίπους ξεκινάει πολύ πιο γρήγορα.

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.