Αρχική Food Stories Hungry Editor’s Choice Μορέως Ήδιστα – Τα περίφημα μονεμβασιώτικα αμυγδαλωτά Χαραμή γράφουν ιστορία 60 χρόνια

Μορέως Ήδιστα – Τα περίφημα μονεμβασιώτικα αμυγδαλωτά Χαραμή γράφουν ιστορία 60 χρόνια

Μορέως Ήδιστα – Τα περίφημα μονεμβασιώτικα αμυγδαλωτά Χαραμή γράφουν ιστορία 60 χρόνια
Εικόνα: ICookGreek

Η οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς συνεχίζεται με τη δεύτερη και την τρίτη γενιά και σήμερα το ζαχαροπλαστείο Χαραμή έχει υποκατάστημα και στη Σπάρτη.

Όταν ο Ευάγγελος και η Ευαγγελία Χαραμή υποδέχονταν το 1958 στο ζαχαροπλαστείο τους στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασίας, τους πρώτους τους πελάτες για να τους προσφέρουν καφεδάκια και τα αμυγδαλωτά τους, δεν φαντάζονταν ότι η συνταγή τους θα θριάμβευε ως τις μέρες μας.

Τα αμυγδαλωτά Χαραμή έχουν επτή γεύση και άρωμα βουτύρου – ανθόνερου | Εικόνα: amigdaloto.gr

Αμυγδαλωτά που μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο κι ανθόνερο

Η νησιωτική Ελλάδα φημίζεται για τα αμυγδαλωτά της, ωστόσο τούτα εδώ της θαλασσινής πολιτείας εκτός από αμύγδαλο και ανθόνερο μοσχοβολούν και φρέσκο βούτυρο -μια ανεπανάληπτη γλυκιά μπουκιά και μια τέχνη που αντέχει στο χρόνο.

«Στα παλιά τα χρόνια, όταν οι νερατζιές χάριζαν τον ανθό τους, το μοναδικό καζάνι απόσταξης στο κάστρο της Μονεμβασιάς σεργιάνιζε από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας το πολύτιμο ανθόνερο στις νοικοκυρές. Μια ευωδία πλημμύριζε το κάστρο που μοσχοβολούσε από μακριά ανθόνερο. Αμυγδαλιές φορτωμένες με μύγδαλα, έδιναν απλόχερα τη “φυρανιά” τους, χαρίζοντας την ψυχή στο αμυγδαλωτό και στο γλυκό κουταλιού μυγδαλάκι της Μονεμβασιάς», θυμούνται οι παλιότεροι της οικογένειας.

Η οικογενειακή παράδοση συνεχίστηκε με τη δεύτερη και τρίτη γενιά και σήμερα το ζαχαροπλαστείο Χαραμή προσφέρει πια εκτός από τα παραδοσιακά γλυκά και πάστες, τούρτες, γαμήλια γλυκά, ενώ έχει πλέον υποκατάστημα και στη Σπάρτη.

Τοπικό γλυκό οι σαμουσάδες, αξίζει να δοκιμάσετε αυτούς της οικογένειας Χαραμή | Εικόνα: amigdaloto.gr

Έξοχοι παραδοσιακοί σαμουσάδες

Οι λάτρεις πάντως των παραδοσιακών γλυκών, οφείλουν μια στάση στο ιστορικό γλυκατζίδικο, όχι μόνο για τα περίφημα αμυγδαλωτά, αλλά και για τους σαμουσάδες, το φημισμένο γλύκισμα της λακωνικής γης από χωριάτικο, ζυμωτό φύλλο παραγεμισμένο με στρώματα με ξηρούς καρπούς, σουσάμι και μπαχαρικά.

Info: Μορέως Ήδιστα – Αμυγδαλωτά Χαραμή, Λακεδαιμόνιων, Γέφυρα Μονεμβασιάς | T. 2732061209 | [email protected]

Δείτε επίσης

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!