Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Ντολμαδάκια – Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα και πώς τα τυλίγουμε για να μην ανοίξουν

Ντολμαδάκια – Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα και πώς τα τυλίγουμε για να μην ανοίξουν

0
Ντολμαδάκια – Πώς διαλέγουμε αμπελόφυλλα και πώς τα τυλίγουμε για να μην ανοίξουν
Εικόνα: Pexels

Είναι από τα αγαπημένα ορεκτικά ή κυρίως Κλασικά γιαλαντζί ή με ρύζι και κιμά, ανατολίτικα με σταφίδα-κουκουνάρι ή με γέμιση από κους κους και γαρίδες, όπως και αν επιλέξει κανείς να φτιάξει ντολμαδάκια, σημαντικό είναι να διαλέξει και να ετοιμάσει σωστά τα αμπελόφυλλα. Πάντα υπάρχει και η λύση των έτοιμων, που κυκλοφορούν σε βάζα, όμως τα μαγιάτικα αμπελόφυλλα θεωρούνται τα καλύτερα.

Πώς διαλέγουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα

Τα κριτήρια της επιλογής των φρέσκων αμπελόφυλλων που προορίζονται για ντολμαδάκια έχουν να κάνουν τόσο με την υφή όσο και με το σχήμα.

  1. Για να βγουν οι μικρές γεμιστές λιχουδιές πεντανόστιμες, το αμπελόφυλλο θα πρέπει να είναι τρυφερό, εύκαμπτο.
  2. Αποφύγετε τα αμπελόφυλλα που είναι τραχιά και πολύ χνουδωτά.
  3. Σε ό,τι αφορά το σχήμα, προτιμήστε εκείνα τα κληματόφυλλά που είναι ενιαία σαν «παλάμη» με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και τρύπες ανάμεσα στις άκρες, ώστε να έχετε χώρο να βάλετε τη γέμιση και να τυλίξετε χωρίς δυσκολία.

Πριν τη χρήση των αμπελόφυλλων

Πριν χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα αμπελόφυλλα, αφαιρέστε τους μίσχους και ξεπλύνετέ τα σχολαστικά με νερό, όπου αν θέλετε, μπορειτε να έχετε ρίξει και λίγο ξίδι. Προτού ξεκινήσετε να τυλίγετε τη γέμιση, ζεματίστε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2′-3′. Τοποθετήστε τα με τη λεία πλευρά τους προς τα κάτω.

Πώς να τυλίξετε τα αμπελόφυλλα για ντολμαδάκια

Τυλίξτε τους ντολμάδες ως εξής: Βάλτε τη γέμιση των ντολμάδων στο κέντρο κάθε αμπελόφυλλου. Κλείστε διπλώνοντας πρώτα την κάτω μεριά του φύλλου. Εν συνεχεία κλείστε διπλώνοντας τις πλαϊνές πλευρές του φύλλου. Ολοκληρώστε το τύλιγμα ρολάροντας από κάτω προς τα πάνω.

Tip. Στρώστε στον πάτο τις κατσαρόλας αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια και σκεπάστε τα  με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.

Δείτε επίσης:

> Συνταγή για παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί

> Συνταγή για ντολμαδάκια με σέσκουλο και πλιγούρι 

> Συνταγή για ντολμαδάκια με ρύζι, κιμά και αυγολέμονο 

> Ντολμαδάκια με ραγού καραβίδας και γαύρο μαρινάτο

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.