Αρχική Ιστορίες Food Stories Μπακλαβάς για τα Χριστούγεννα – Κλασικός, με φιστίκι, με σοκολάτα και με ξηρά φρούτα

Μπακλαβάς για τα Χριστούγεννα – Κλασικός, με φιστίκι, με σοκολάτα και με ξηρά φρούτα

0
Μπακλαβάς για τα Χριστούγεννα – Κλασικός, με φιστίκι, με σοκολάτα και με ξηρά φρούτα

Με μέλι, καρύδια και κανελογαρίφαλα έστηναν στο παρελθόν το γλυκό χριστουγεννιάτικο σκηνικό των νοικοκυριών και γι’ αυτό ο μπακλαβάς υπήρξε για αρκετά μέρη της Ελλάδας κατεξοχήν γιορτινή παρασκευή.

Το σιροπιαστό γλύκισμα με τις πολλές στρώσεις φύλλου και την ανατολίτικη καταγωγή, που διαδόθηκε και αγαπήθηκε σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά και τη Β. Αφρική, θεωρείται από τα πλέον παραδοσιακά της χώρας. Με αρκετές παραλλαγές από τόπο σε τόπο, αλλά πάντα με το εκμαυλιστικό μπλέξιμο της ζύμης με τους καρπούς και το σιρόπι.

«Κλασικός» τούρκικος μπακλαβάς, που μάλιστα κατοχυρώθηκε πριν αρκετά χρόνια ως ΠΟΠ, θεωρείται αυτός με το κελυφωτό φιστίκι από την πόλη Gaziantep. Ξακουστός ελληνικός είναι ο μπακλαβάς των Ιωαννίνων. Στον μπακλαβά εκτός από καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια και φιστίκια μπορούν να προστεθούν ξερά φρούτα και σοκολάτα για όσους δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν θέλουν σιροπιαστό ή σοκολατένιο γλύκισμα. Μπακλαβάς μπορεί να φτιαχτεί τόσο με ελαιόλαδο όσο και με βούτυρο. Ως φύλλο, εκτός από το παραδοσιακό χειροποίητο, χρησιμοποιείται το ειδικό φύλλο για γλυκά Ανατολής ή το φύλλο κρούστα.

Είτε με καρύδια -που είναι επικρατέστερο- είτε με αμύγδαλα κάθε σπίτι στην Ρούμελη τις γιορτές έχει τον μπακλαβά του. Οι νοικοκυρές συναγωνίζονταν η μια την άλλη για το ύψος που θα έφτανε το γλυκό τους, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιούσαν, ενώ τις προηγούμενες ημέρες το ξενύχτι ήταν δεδομένο για να ανοίξουν τα χειροποίητα «φύλλα». «Μπακλαβού» δηλαδή μπακλαβά με λευκό αμύγδαλο και πολλές στρώσεις, ψηλότερος δηλαδή από το γνωστό, έχει το χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό εδεσματολόγιο της Λέσβου.

Αν σας άνοιξε η όρεξη για σπιτικό μπακλαβά, ιδού η παραδοσιακή συνταγή και οι παραλλαγές.

Μπακλαβάς παραδοσιακός

Μπακλαβάς με σοκολάτα

Μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης

Μπακλαβάς με ξερά φρούτα

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!