Αρχική Ιστορίες Αλκοτέστ Μικροκλίμα 2001

Μικροκλίμα 2001

0
Μικροκλίμα 2001

Η Νεμέα είναι γνωστή για τα υπέροχα κρασιά της. Από εκεί έρχεται και αυτό το αγαπημένο ερυθρό, γιατί όπως λέει και ο παραγωγός του “το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι”.

Κτήμα Παπαϊωάννου ΟΠΑΠ Νεμέα.

O τόπος: Απέραντοι αμπελώνες, ασημένιες ελιές, κυπαρίσσια… H αριστοκρατική λιτότητα της Τοσκάνης χαρακτηρίζει τη Νεμέα. Εκεί, στην Αρχαία Νεμέα συγκεκριμένα, συναντάμε το οινοποιείο Παπαϊωάννου. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας βιολογικής καλλιέργειας εκτείνεται σε 570 στρέμματα, όπου η κάθε ποικιλία καλλιεργείται σε διαφορετικές περιοχές, ανάλογα με το οικοσύστημα που της ταιριάζει καλύτερα.

Οι άνθρωποι: Πρωτοπόρος, ένας από τους πρώτους μικρούς παραγωγούς, αιρετικός, ο Θανάσης Παπαϊωάννου, ένα όνομα που έχει γίνει συνώνυμο με την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή, τιμήθηκε ως «οινοπαραγωγός της χρονιάς» από τους Έλληνες Δημοσιογράφους Οίνου. Βαθύς γνώστης του αμπελιού, δεν παύει να υποστηρίζει ότι «το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι». Πιστεύει στη δυναμική που έχει το κάθε αμπελοτόπι χωριστά -τα διάσπαρτα αμπελοτόπια και οι διαφορετικές ηλικίες φυτών το αποδεικνύουν. Συνεχιστής της παράδοσης, ο γιος του Γιώργος, χημικός-οινολόγος, πολύτιμος αρρωγός στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των κρασιών του κτήματος.

Το κρασί: Βαθυκόκκινο χρώμα και πολύπλοκο, συμπυκνωμένο άρωμα, ξεχειλίζει από έντονα αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, καφέ, μπαχαρικών – κυρίως πιπέρι. Πλούσιο στο στόμα, με εντυπωσιακό, πυκνό φρούτο και καλοδουλεμένες, όλο σφρίγος ταννίνες. Μακρύ, κομψό τελείωμα και δυνατότητες παλαίωσης.

Η αρμονία: Πιάτα με γευστικό πλούτο. Νόστιμα κρέατα, όπως το μοσχάρι, με τη συντροφιά μιας πυκνής σάλτσας, για παράδειγμα, ένα μοσχαράκι με αρωματική σάλτσα ντομάτας. Δοκιμάστε το ακόμη με ραγού, κίτρινα τυριά αλλά και εκλεκτά, αρωματικά αλλαντικά.

ΤΙΜΗ: 28 € περίπου

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.