Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Τα όχι και τα ναι στη διατήρηση του ελαιολάδου

Τα όχι και τα ναι στη διατήρηση του ελαιολάδου

0
Τα όχι και τα ναι στη διατήρηση του ελαιολάδου
Εικόνα: Unsplash

Εσείς πού φυλάτε το λάδι του φαγητού, ώστε να μην ταγγίσει;

Το ελαιόλαδο με την αψάδα του και τα πλούσια αρώματά του, με την εγγραφή του στη γευστική μας μνήμη από τα παιδικά μας χρόνια, αλλά και με τους ισχυρισμούς υγείας που μπορεί υστερα από τόσες και τόσες έρευνες δικαίως να επικαλείται, είναι το νούμερο ένα λάδι της ελληνικής κουζίνας. Για να διατηρήσει όμως τις γευστικές, αρωματικές και θρεπτικές του αρετές αναλλοίωτες, και να μην ταγγίσει με αποτέλσμα τη δυσάρεστη οσμή και γεύση, έχει τα όχι και τα ναι του στο φύλαγμά του.

Τα όχι στη συντήρηση του ελαιολάδου

Όχι στους ντενεκέδες και το πλαστικό. Οι ντενεκέδες λαδιού κάνουν μόνο για τη μεταφορά του και για τίποτε άλλο, καθώς είναι φτιαγμένοι από υλικά που οξειδώνονται τα ίδια και ευνοούν την οξείδωση. Ούτε το πλαστικό είναι καλή επιλογή, καθώς αφήνει ίχνη.

Όχι στο φως. Το ελαιόλαδο που αφέθηκε στον ήλιο μπορεί να ταγγίσει ακόμη και σε μια εβδομάδα. Κρατήστε το ελαιόλαδο σε σκοτεινά μέρη.

Όχι στο οξυγόνο. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να διατηρείται καλά κλεισμένο γιατί η επαφή με τον αέρα και το οξυγόνο θα επισπεύσουν την οξείδωσή του.

Όχι στη ζέστη. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την καλή συντήρηση του λαδιού.

Τα ναι στη συντήρηση του ελαιολάδου

Ναι στις ανοξείδωτες συσκευασίες και τις inox δεξαμενές λαδιού, αν πρόκειται για φύλαξη αρκετών λίτρων λαδιού (π.χ. του ελαιολάδου της χρονιάς)

Ναι στα αδιαφανή, γυάλινα μπουκάλια, αν πρόκειται για ελαιόλαδο που θα καταναλωθεί σύντομα (αυτό που έχουμε δηλαδή στην κουζίνα μας για το καθημερινό μαγίρεμα, τις σαλάτες μας κ.λπ.)

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com