Αρχική Ειδήσεις Λέσβος – Αυλαία για το Elia Lesvos Confest

Λέσβος – Αυλαία για το Elia Lesvos Confest

0
Λέσβος – Αυλαία για το Elia Lesvos Confest
Εικόνα: Unsplash

Με τη συμμετοχή 43 κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25.09 το 1ο Διεθνές Συνέδριο-Φεστιβάλ για την ελιά στη Λέσβο, το «Elia Lesvos Confest».

Το συνέδριο διοργάνωσε ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος». Συνδιοργανωτής η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού γεγονότος για τον ελαιοτουρισμό.

Οι δύο πρώτες ημέρες του συνεδρίου ήταν αφιερωμένες στην τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο. Μέσα από τις ομιλίες τους οι επιστήμονες, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, στην τοπική γαστρονομία αλλά και στην εκπαίδευση.

Το Σάββατο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης που συμμετείχε στο συνέδριο, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που το ποσοστό ενίσχυσης, 75% για το Βόρειο Αιγαίο, είναι το υψηλότερο στην Ελλάδα, καθώς και στο πρόγραμμα αγροδιατροφής που ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημαντικό εργαλείο για όσους θέλουν να επενδύσουν στον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό.

Επίσης σημαντική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Ινστιτούτου Προώθησης του Λεσβιακού Ελαιολάδου.

Η Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, τρίτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες Ελαιοτουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές. «κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία και τη γνώση τους. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο συνέδριο και την επίσκεψή τους στο νησί, οι προσκεκλημένοι γνώρισαν την αυθεντικότητα των κατοίκων του, την ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου, τη γαστρονομική του κουλτούρα και φιλοξενία, ενώ γεύτηκαν και τη μοναδικότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου. Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία στους επαγγελματίες της ελιάς στη Λέσβο να δικτυωθούν, να ενημερωθούν για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες, δοκιμασμένες στο εξωτερικό, πρακτικές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.