Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Τι είναι το σπετσιερικό

Τι είναι το σπετσιερικό

0
Τι είναι το σπετσιερικό
Εικόνα: Unsplash

Ιστορία και συνταγή του μείγματος που συνδέεται άρρηκτα με την παραδοσιακή παστιτσάδα και την ιστορία της κερκυραϊκής κουζίνας.

Σπετσιερικό ονομάζεται ένα μείγμα περίπου 12 μπαχαρικών (κατά κάποιους ίσως και περισσότερων) που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα. Έχει συνδεθεί απόλυτα με εμβληματικά πιάτα του νησιού όπως η παστιτσάδα, με τη βενετσιάνικη καταγωγή. Το σπετσιερικό, που έμπαινε στη σάλτσα της, θεωρείται ένα από τα γευστικά χαρακτηριστικά του φημισμένου πιάτου με κόκορα (στις μέρες μας και με μοσχάρι) και χονδρά μακαρόνια, που το ξεχώριζαν από το κλασικό κοκκινιστό.

Τι θα πει σπετσιερικό

Η ίδια η ετυμολογία της λέξης μαρτυράει την επιρροή που άσκησαν τα εκατοντάδες χρόνια ενετοκρατίας στην κερκυραϊκή κουλτούρα και φυσικά στην κουζίνα της. Το όνομα «σπετσιερικό» προέρχεται από το «speci», που σημαίνει «μπαχαρικά». «Σπετσιέρηδες» ονομάζονταν και οι φαρμακοποιοί της βενετοκρατούμενης Κέρκυρας, που θα μπορούσαν να αποδοθούν και ως «φαρμακοτρίφτες» της εποχής. Άλλωστε μέχρι και το 2017, οι Κερκυραίοι μπορούσαν να αγοράσουν σπετσιερικό από ιστορικό φαρμακείο της πόλης της Κέρκυρας που πλέον έχει κλείσει. Πρόκειται για το Φαρμακείο της Καρμέλας, που άνοιξε το 1850.

Υπάρχει αυθεντική συνταγή;

Η «αυθεντική συνταγή του σπετσιερικού» αγγίζει τα όρια του θρύλου και είναι μάλλον ασαφής, καθώς τα κερκυραϊκά νοικοκυριά, όταν δεν αγόραζαν έτοιμο το μείγμα με βάση τις αναλογίες κάθε παρασκευαστή, το έφτιαχναν «κατ’ οίκον», σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση αλλά και τα γευστικά γούστα του σπιτιού.

Σήμερα, σπετσιερικό βρίσκει κανείς ως έτοιμο μείγμα σε εξειδικευμένα μπαχαροπωλεία, αλλά μπορεί να φτιάξει και το δικό του αναμειγνύοντας διάφορα μπαχαρικά.

Μείγμα μπαχαρικών Σπετσιερικό του Πέτρου Συρίγου

Ο σεφ Πέτρος Συρίγος στη συνταγή Παστιτσάδα με μοσχαράκι που μπορείτε να δείτε εδώ δίνει μια ιδέα για σπιτικό σπετσιερικό. Το συγκεκριμένο έχει 9 μπαχάρια, που θεωρούνται βασικά.

  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης τριμμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.