Αρχική Ειδήσεις Τι αλλάζει για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία της χώρας

Τι αλλάζει για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία της χώρας

0
Τι αλλάζει για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία της χώρας
Επισκέψιμο ελαιοτριβείο στην Ολυμπία | Εικόνα: ICookGreek

Σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα διευρύνει τη δυνατότητα για νέες τουριστικές υπηρεσίες

Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, συμπληρώνεται και βελτιώνεται η νομοθεσία του υπουργείου Τουρισμού για τα σήματα επισκέψιμων εγκαταστάσεων και τουριστικών προορισμών, που περιλαμβάνει τόσο επισκέψιμες εγκαταστάσεις (όπως τα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία), όσο και προσβάσιμους προορισμούς (όπως σήμα προσβάσιμου τουριστικού προορισμού), αλλά και επιχειρήσεις (όπως το σήμα προσβάσιμης τουριστικής επιχείρησης και σήμα τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα).

Εστίαση και καταλύματα, στα χνάρια των επισκέψιμων οινοποιείων

Συγκεκριμένα, ενόψει της επικείμενης έκδοσης των ΚΥΑ των 3 νέων σημάτων που νομοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Τουρισμού με τον ν. 4875/2021, για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, συμπληρώνεται σήμερα το θεσμικό τους πλαίσιο και θα επιτρέπεται από εδώ και πέρα η παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) στις εγκαταστάσεις που θα λάβουν τα σήματα αυτά, όπως ήδη προβλέπεται και επιτρέπεται για τα επισκέψιμα οινοποιεία.

Οπως δήλωσε η αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού, η υφυπουργός Τουρισμού: «Με τις σημερινές διατάξεις που ψηφίζουμε, προσφέρουμε νέες διευρυμένες τουριστικές υπηρεσίες για παροχή εστίασης αλλά και λειτουργίας μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων σε όλα τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία της χώρας μας που θα λάβουν τα σήματα μας, φιλοδοξούμε έτσι να φέρουμε ένα νέο αέρα δημιουργίας, ευκαιριών και επενδύσεων, γύρω από τον αγροτουρισμό».

«Οι νέες κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων που ρυθμίζουμε με τη νομοθεσία του Υπουργείου Τουρισμού», αναφέρει ακόμη η κ. Ζαχαράκη, «σκοπό έχουν να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, φέρνοντας στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη νέους προορισμούς -λιγότερο δημοφιλείς μέχρι σήμερα- με βασικό όχημα την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα».

Οι διατάξεις αυτές εντάσσονται, στις πρωτοβουλίες της υφυπουργού που έχει το χαρτοφυλάκιο για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, μέσα από τη διασύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της ελληνικής παραγωγής, με τον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού.

Αναμένονται οι προδιαγραφές των σημάτων επισκέψιμων χώρων

Μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι διοργανώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού δημόσια διαβούλευση για τις προδιαγραφές του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, ενώ, πριν λίγες εβδομάδες τελείωσε η δημόσια διαβούλευση για το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου και θα ακολουθήσει άμεσα το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου. Οι προδιαγραφές αυτές θα δημοσιευθούν σε ΚΥΑ εντός των επόμενων εβδομάδων, με πρώτη αυτή για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, θα ακολουθήσουν έπειτα τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία και τα επισκέψιμα τυροκομεία.

Στις δημόσιες διαβουλεύσεις έγινε ανοικτό κάλεσμα σε φορείς και επιχειρήσεις των αντίστοιχων κλάδων, με συμμετοχή και των διεπαγγελματικών ενώσεων, ενώ, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα σχόλια και στις προτάσεις που κατατίθενται, προκειμένου να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com