Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Τι είναι το μαστέλο

Τι είναι το μαστέλο

0
Τι είναι το μαστέλο
Μαστέλο Χίου | Εικόνα: Κεραμικά Αποστολίδης (apostolidis-ceramics.gr)

Η λέξη μαστέλο, στην κυριολεξία σημαίνει τον ξύλινο κάδο που χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι τα παλιότερα χρόνια για τη συλλογή του γάλακτος και είναι ενετικής προέλευσης (mastello).

Χρήση σκευών σαν το μαστέλο, δηλαδή που στενεύουν στη βάση, φαίνεται να χρησιμοποιούνταν επίσης στα μαγειρεία αλλά και σε υποδηματοποιεία μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ μαστέλα ονομάζονταν και δοχεία που χρησίμευαν ως μονάδα βάρους για εμπόριο κρασιού στη Βενετία, αλλά και σε ελληνικά νησιά.

Μαστέλο λέγεται επίσης κεραμικό σκεύος της Σίφνου, όπου φτιάχνεται και το παραδοσιακό αρνάκι ή κατσικάκι του νησιού σε τοπική συνταγή με το ίδιο ακριβώς όνομα (αρνάκι μαστέλο). Η Σίφνος αποτελεί το προπύργιο της ανάπτυξης και διάδοσης της αγγειοπλαστικής στον Κυκλαδικό χώρο. Μια παράδοση που συνεχίζετε ως τις μέρες μας. Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για τους αγγειοπλάστες του νησιού και για να μπορέσετε να βρείτε, εφόσον ενδιαφέρεστε, μαστέλα αλλά και σκεπασταριά, όπου φτιάχνεται η σιφνέικη ρεβιθάδα.

Μαστέλο Σίφνου (αρνάκι ή κατσικάκι σιγομαγειρεμένο με κρασί)

Μαστέλο Χίου

Μαστέλο καλείται ακόμη σειρά τυροκομικών προϊόντων. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι το μαστέλο είναι είδος παραδοσιακού χιώτικου τυριού, ωστόσο αυτό δεν ισχύει παρά το γεγονός ότι τυριά με την επωνυμία Μαστέλο® είναι άρρηκτα συνδεμένα με το νησί της Χίου. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί το όνομα και το εμπορικό σήμα για τα γαλακτοκομικά/τυροκομικά προϊόντα που φτιάχνονται από το 1994 στη Χίο αποκλειστικά από τον Κώστα Τουμάζο από εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, φρέσκο πλήρες χιώτικο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα. Τυριά Μαστέλο® μπορεί να προμηθευτεί κανείς και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη σε επιλεγμένα τυροπωλεία και ντελικατέσεν. Η εταιρεία παράγει 6 προϊόντα 6 ξεχωριστά τυριά. Το μαλακό τυρί Μαστέλο® από αγελαδινό γάλα είναι το πιο περιζήτητο και το πιο αγαπητό. Είναι νοστιμότατο ωμό αλλά, ολοκληρώνεται γευστικά ψημένο στη σχάρα, όπου γίνεται μαστιχωτό. Είναι ωραίο και ως γέμιση σε φύλλο ή με άλλα τυριά σε τυρόπιτες.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από sifnos.gr, mastelo.gr, wikipedia.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.