Αρχική Ιστορίες Food Stories Στα βόρεια χωριά του Έβρου το πρώτο πασχαλινό αυγό βαφόταν τη Μεγάλη Τετάρτη

Στα βόρεια χωριά του Έβρου το πρώτο πασχαλινό αυγό βαφόταν τη Μεγάλη Τετάρτη

0
Στα βόρεια χωριά του Έβρου το πρώτο πασχαλινό αυγό βαφόταν τη Μεγάλη Τετάρτη

LOOKING BACK | Τα νοικοκυριά έβραζαν νερό με λίγο αλάτι και φλούδες κρεμμυδιών για να το κοκκινίσουν.

Τα έθιμα της Μ. Εβδομάδας και της Λαμπρής με ρίζες που χάνονται βαθιά μέσα στην ιστορία, εξακολουθούν να αναβιώνουν στον Έβρο, ίσως διαφοροποιημένα σε σχέση με το παρελθόν και παρουσιάζοντας μία πολυμορφία από τόπο σε τόπο, διατηρώντας όμως αναλλοίωτο το θρησκευτικό τους πυρήνα.

Η Μεγάλη Πέμπτη, γνωστή και ως «Κόκκινη Πέμπτη», είναι η ημέρα της βαφής των αυγών και στον Έβρο, όπως σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικό θέμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα χωριά, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νομού, τα παλιότερα χρόνια το κόκκινο χρώμα της βαφής, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ετοιμαζόταν από τη Μεγάλη Τετάρτη.

Στα νοικοκυριά βραζόταν νερό με λίγο αλάτι και φλούδες κρεμμυδιών για να το κοκκινίσουν. Μάλιστα, την ίδια ημέρα έβαφαν το πρώτο κόκκινο πασχαλινό αυγό που προορίζονταν για το εικονοστάσι και την Παναγιά.

Θα παρέμενε εκεί όλο το χρόνο και του αποδίδονταν και θεραπευτικές ιδιότητες. Αν, λόγου χάρη, ένα παιδί της οικογένειας έκλαιγε, γιατί κάπου πονούσε, περιστρέφανε το αυγό από το εικονοστάσι γύρω από το πρόσωπό του για να φύγει ο πόνος.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com