Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Πώς να πλύνετε καλά το μπρόκολο και το κουνουπίδι

Πώς να πλύνετε καλά το μπρόκολο και το κουνουπίδι

0
Πώς να πλύνετε καλά το μπρόκολο και το κουνουπίδι
Εικόνα: Unsplash

Καθαρίστε σωστά τα δυο λαχανικά που πρωταγωνιστούν στη χειμωνιάτικη καθημερινή κουζίνα

Μπρόκολο και κουνουπίδι, δυο λαχανικά που αγαπούν ιδιαίτερα οι διαιτολόγοι/διατροφολόγοι. Συνδυάζονται άριστα με το ψάρι, το ελαιόλαδο και το λεμόνι σε ισορροπημένα διατροφικά μοντέλα. Πρωταγωνιστούν όμως και σε μια σειρά από πεντανόστιμα πιάτα, όχι απαραίτητα της ελαφριάς κουζίνας.

Τα περίφημα «μπουκετάκια» τους -ή «φλορέτες» όπως τα αποκαλούν συχνά σεφ και μάγειρες/μαγείρισσες- είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν να μαγειρευτούν με χίλιους δυο τρόπους (στον ατμό, βραστά, τηγανητά, στο φούρνο ή σε stir-fries), ακόμη και να καταναλωθούν ωμά. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση το πλύσιμό τους θα πρέπει να είναι σχολαστικότατο.

Πώς πλένετε σωστά το μπρόκολο και το κουνουπίδι

Είναι αδύνατον να πλύνει κανείς καλά το μπρόκολο και το κουνουπίδι ολόκληρο, όπως το αγοράζει. Άρα πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να να ξεχωρίσετε τα μπουκετάκια του με ένα καλό μαχαίρι. Στη συνέχεια έχετε δύο τρόπους να καθαρίσετε το λαχανικό από τυχόν βλαβερά στοιχεία:

  1. Ξέπλυμα με νερό. Βάζετε απλά τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε σουρωτήρι και τα ξεπλένετε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό βοηθώντας με τα χέρια σας να πάει παντού.
  2. Μούλιασμα σε νερό και ξίδι. Αν υποψιάζεστε παρουσία ζωυφίων κ.λπ. ή πρόκειται να τα καταναλώσετε ωμά, βάζετε για 2′-3′ τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε ένα μπολ με νερό και ξίδι. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.