Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Ποιο κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος είναι πιο καλό για κρεατόσουπα

Ποιο κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος είναι πιο καλό για κρεατόσουπα

0
Ποιο κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος είναι πιο καλό για κρεατόσουπα

Οι σούπες από μοσχάρι είναι από τις πλέον αγαπημένες χειμωνιάτικες επιλογές. Ζεστές και θρεπτικές, πλούσιες σε γεύση και αρώματα, γίνονται ακόμη νοστιμότερες, αν διαλέξει κανείς και το σωστό κομμάτι κρέατος.

Ζεστές, δυναμωτικές και πεντανόστιμες, οι σούπες και τα βραστά με μοσχάρι είναι από τα κλασικα πιάτα του χειμωνιάτικου ελληνικού τραπεζιού. Συνήθως μαγειρεύονται με πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και λεμόνι και αυτά τα υλικά πραγματικά αρκούν για να βγει ένα πιάτο που θα καλύψει και της ανάγκες του ουρανίσκου και τις ανάγκες της ψυχής. Θαλπωρή και νοστιμιά σε κάθε κουταλιά! Δε λείπει βέβαια πια στις μέρες μας, που αφθονούν οι επιλογές, ο εμπλουτισμός της σούπας με επιπλέον υλικά, όπως το σέλερι, το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα μανιτάρια ή ό,τι άλλο αρέσει στο δημιουργό της σούπας.

Κρεατόσουπα

Ποια κομμάτια είναι καλύτερα για δυνατό ζωμό

Για να βει ο ζωμός ο καλύτερος δυνατός από άποψη υφής και γεύσης καλό είναι να διαλέξετε ανάμεσα στα εξής κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος: ποντίκι, όσο μπούκο, λαιμός ή ελιά.

Ποντίκι. Χωρίς κόκαλο μα ιδιαίτερα μαλακό, γιατί είναι πλούσιο σε συνδετικό ιστό (κολλαγόνο) στοιχείο που δίνει εξαιρετικές σούπες. Αρέσει πολύ στα παιδιά (άλλωστε αποτελεί την πρώτη κρεατόσουπά τους). Βγάζει νόστιμο «ζελέ», που εξασφαλίζει τέλειο και πλούσιο ζωμό. Το κότσι (στα πίσω πόδια) και το ποντίκι (στα μπροστινά), βρίσκονται στο ίδιο περίπου σημείο των ποδιών του ζώου. Ωστόσο το ποντίκι είναι το καλύτερο για σούπα, ενώ το κότσι προτιμάται για μαγειραυτά.

Όσο μπούκο. Όταν δεν αφαιρεθεί το κόκαλο απ’ το ποντίκι τότε έχουμε το όσο μπούκο. Και αυτά τα κομμάτια που κρατούν το μεδούλι δίνουν υπέροχες, δυνατές μοσχαρόσουπες.

Ελιά (λαιμός ή σβέρκος). Είναι από τα πιο μαλακά κομμάτια του μοσχαριού και χρησιμοποιείται για τα μαγειρευτά. Ωστόσο μπορεί να δώσει και αξιοπρεπές βραστό ή σουπίτσα.

Ξάφρισμα – Γιατί ξαφρίζουμε τα βραστά

 

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com