Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Γαλοπούλα – Το απρόσμενο υλικό που βάζουν οι σεφ στην άλμη ή τη μαρινάτα της

Γαλοπούλα – Το απρόσμενο υλικό που βάζουν οι σεφ στην άλμη ή τη μαρινάτα της

0
Γαλοπούλα – Το απρόσμενο υλικό που βάζουν οι σεφ στην άλμη ή τη μαρινάτα της
Eικόνα: Unsplash

Πώς νοστιμίζουν τη γαλοπούλα πριν τη μαγειρέψουν δυο γνωστοί και αγαπητοί επαγγελματίες της κουζίνας

Μπόλικη ζάχαρη προσθέτουν οι γνωστοί και αγαπητοί σεφ όπως ο Βαγγέλης Δρίσκας και ο Γιάννης Λουκάκος στην άλμη ή τη μαρινάτα, όπου αφήνουν τη γαλοπούλα κάποιες ώρες πριν τη μαγειρέψουν.

Αναλογίες μαρινάδας για ολόκληρη γαλοπούλα

Η μία και μοναδική μαρινάδα που πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Δρίσκα και παλιότερο σχετικό του άρθρο στο ethnos.gr για την προετοιμασία του κρέατος της γαλοπούλας περιέχει τρία υλικά: νερό, αλάτι και ζάχαρη. Αυτά, λέει ο σεφ, είναι αρκετά για να μαρινάρετε τη γαλοπούλα και να απολαύσετε το πιο τρυφερό, ζουμερό και νόστιμο ψητό ψαχνό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Όσο για τις αναλογίες που δίνει σε περίπτωση που πρόκειται να ψήσει κανείς το πουλερικό ολόκληρο έχουν ως εξής: 8 λίτρα νερό, 100 γρ. αλάτι και 150 γρ. ζάχαρη. Θα χρειαστείτε βέβαια μεγάλος σκεύος να χωράει το πουλερικό. Ανακατεύετε για να διαλυθούν το αλάτι και η ζάχαρη στο νερό και βάζετε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω. Αφήνετε για 12 ώρες και μετά την ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό, τη σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τη μαγειρεύετε σύμφωνα με τη συνταγή της χωρίς όμως να βάλετε επιπλέον αλάτι, καθώς έχει ήδη ποτίσει το ψαχνό με το αλατισμένο νερό.

Και μέλι αντί για ζάχαρη στην άλμη

Ο Γιάννης Λουκάκος πάλι φτιάχνει μια άλμη με νερό, αλάτι, ζάχαρη και μυρωδικά, την οποία βράζει για να αναμειχθούν καλά τα υλικά και αφήνει τα φιλέτα της γαλοπούλας για 24 ώρες μέσα εκεί -αφού κρυώσει το μείγμα. Σε παραλλαγή μάλιστα της συνταγής αυτής χρησιμοποεί αντί για ζάχαρη μέλι. Σύμφωνα με τον γνωστό σεφ και ιδιοκτήτη εστιατορίων αυτό δίνει υγρασία και γεύση στη γαλοπούλα, ενώ δεν θα χρειαστεί να μαντέψουμε πόσο αλάτι να της ρίξουμε αφού είναι ήδη αλατισμένη.

Πώς τεμαχίζεται η γαλοπούλα

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.