Αρχική Featured Η γαλοπούλα στην Ελλάδα

Η γαλοπούλα στην Ελλάδα

0
Η γαλοπούλα στην Ελλάδα
Εικόνα: Pexels

Μπορεί να μην τη συμπαθούν όλοι, ωστόσο η γαλοπούλα έχει και ιστορία και φίλους στη χώρα μας.

Είναι η επιβλητική βασίλισσα του γιορτινού τραπεζιού παίρνοντας τη θέση ή ενίοτε συνυπάρχοντας με το ζουμερό χοιρινό. Ιστορική φωτογραφία του σπουδαίου φωτογράφου Ανρί Μπρεσόν που χρονολογείται το 1953 μαρτυράει την παρουσία της στο ελληνικό τραπέζι κατά τα μεταπολεμικά χρόνια, καθώς απεικονίζει κτηνοτρόφο να οδηγεί με τα πόδια ένα σμήνος γαλοπούλες από την Ολυμπία στην Αθήνα.

Ιστορική φωτογραφία: Αττική, λίγο πριν απ’ τα Χριστούγεννα του 1953

Οι άσπρες γαλοπούλες φτάνουν στην Ελλάδα

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 αφίχθησαν στην Ελλάδα οι άσπρες γαλοπούλες, καθώς μέχρι τότε εκτρέφονταν στη χώρα μόνο οι μαύρες. Η άφιξή τους οφείλεται στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), η οποία υπήρξε η πρώτη που τις έφερε στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αρχικά εκτρέφονταν στο φημισμένο αγρόκτημα της Θεσσαλονίκης ορισμένες δεκάδες, γρήγορα όμως έγιναν εκατοντάδες και σήμερα ξεπερνούν τις 20.000.

Καθώς μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η άσπρη γαλοπούλα ήταν άγνωστη στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό και η ΑΓΣ τη σύστησε στους Θεσσαλονικείς με ειδική εκδήλωση που είχε τότε διοργανωθεί στην ιστορική ταβέρνα του «Κρικέλα», όπου είχε προκληθεί όλη η υψηλή κοινωνία της πόλης, προκειμένου να την γευτεί. Τα χρόνια κύλησαν και η γαλοπούλα λάμβανε ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή. Ενδεικτικό το περιστατικό που περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Αγροκτήματος της ΑΓΣ, Θεόδωρος Καλλίτσης.

Οι γαλοπούλες …έκαναν φτερά

Τα Χριστούγεννα του 1998 εκλάπη στον Πειραιά ένα φορτηγό με 1.306 γαλοπούλες που θα ήταν το δώρο της εταιρείας «Παπαστράτος» στους εργαζόμενους της. Τρεις μέρες αργότερα το κλεμμένο φορτηγό εντοπίστηκε εγκαταλελειμένο με όλες τις γαλοπούλες στον Ασπρόπυργο. «Οι κλέφτες ήθελαν μεν τις γαλοπούλες αλλά δεν κατάφεραν να τις πουλήσουν διότι ήταν ήδη συσκευασμένες με το λογότυπο της ΑΓΣ», σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση της γαλοπούλας στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ. «Ως εκπαιδευτικό αγροτικό ίδρυμα που είμαστε, στόχος μας είναι να προωθήσουμε την εκτροφή της γαλοπούλας ακόμη περισσότερο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της εναλλακτικής εκτροφής οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και εναλλακτικής επιλογής οι καταναλωτές».

Πέντε διαλεχτές συνταγές για γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη – Ολόκληρη, σε μπούτια ή ρολό

Προπαραγγελίες γαλοπούλας και πωλήσεις σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Ενώ τα πρώτα χρόνια η διάθεση της γαλοπούλας από την ΑΓΣ γινόταν αποκλειστικά από το κατάστημα εντός της σχολής και σε λίγα συνεργαζόμενα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης, σήμερα ολοένα και εντείνεται το ενδιαφέρον για τη διάθεσή της. Τονίζεται βέβαια, ότι πέραν της ΑΓΣ, σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετές μονάδες εκτροφής γαλοπούλας. Οι προπαραγγελίες για την εξασφάλιση γαλοπούλας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έχουν ήδη ξεκινήσει ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και σύμφωνα με τον διευθυντή του Αγροκτήματος τις προηγούμενες μέρες, πολλά μέλη της αμερικάνικης κοινότητας που ζουν στη χώρα μας και πολλοί που τηρούν το έθιμο της εορτής του Thanks Giving έχοντας ζήσει στην Αμερική, προμηθεύτηκαν περίπου 600 γαλοπούλες μέχρι τις 24/11, που εορτάστηκε η Ημέρα της Ευγνωμοσύνης.

Το «πουλί των Ινδιών» στην Ευρώπη

Η γαλοπούλα έλκει την καταγωγή της από την αμερικανική ήπειρο. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι πιστεύοντας εσφαλμένα ότι βρίσκονταν στις Ινδίες την ονόμασαν «το πουλί των Ινδιών». Η κατανάλωση της στο ευρωπαϊκό χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αντικατέστησε τη χήνα, την πάπια αλλά και τον κύκνο, που αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Σήμερα, σχεδόν εννέα στους δέκα κεντροευρωπαίους θεωρούν πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα.

Πώς τεμαχίζεται η γαλοπούλα

Τα χρήματα από τις γαλοπούλες της ΑΣΓ δίνονται σε υποτροφίες

Ο Θεόδωρος Καλλίτσης σημειώνει ότι τόσο οι γαλοπούλες όσο και τα άλλα προϊόντα της Σχολής έχουν δύο χαρακτηριστικά. «Η διάθεσή τους έχει να κάνει με την απόδοση υποτροφιών από την ΑΓΣ. Δεν είμαστε εμπορική εταιρεία, δεν βγάζουμε κέρδη. Από την πώληση των προϊόντων μας όπως και της γαλοπούλας, το ποσό που συγκεντρώνεται διατίθεται για τη χορήγηση υποτροφιών. Κάθε χρόνο, ανάλογα με το ποσό που συγκεντρώνεται, δίνονται από 15 έως και 50 υποτροφίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει, ότι το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι «ότι με τη διάθεση των προϊόντων μας στους καταναλωτές, ουσιαστικά τους κάνουμε συμμέτοχους στη γιορτή ποιότητας των τροφίμων για την οποία καθημερινά πασχίζουμε στη σχολή. Μοιραζόμαστε την ποιότητα με τους καταναλωτές της χώρας».

Διατροφικά, το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδάργυρου. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η γαλοπούλα έχει περισσότερο νάτριο, λιγότερες θερμίδες, λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο κάλιο.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.