Αρχική Συνταγές Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού

Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού

0
Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού

Παραδοσιακή συνταγή για πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού. Απολαύστε το σκέτο ή με το γιαούρτι σας. Ψιλοκόψτε λίγες φλούδες και ανακατέψτε τις με μαρμελάδα πορτοκάλι και χρησιμοποιήστε το ως επικάλυψη για ένα σούπερ πορτοκαλένιο τσιζκέικ. Χρησιμοποιήστε πορτοκάλια ακέρωτα.

Πορτοκάλι γλυκό κουταλιού

ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ | Συνταγή για πορτοκάλι γλυκό του κου ταλιού
4.2 από 6 ψήφους
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Αναμονή: 1 ημέρα
Σύνολο: 1 ημέρα 45 λεπτά
Είδος Γεύματος Γλυκά

Υλικά Συνταγής

  • 2 κιλά πορτοκάλια
  • 1 ½ κιλό ζάχαρη
  • λίγος φρέσκος χυμός λεμονιού (1-2 κουταλιές)
  • νερό

Εκτέλεση

  • Αφαιρείτε τις φλούδες: Πλένετε τα πορτοκάλια και ξύνετε λίγο επιφανειακά τη φλούδα τους με λεπτό τρίφτη. Αφαιρείτε με το μαχαίρι ένα δίσκο από τη βάση και έναν απ' το κοτσάνι των πορτοκαλιών και στη συνέχεια χαράζετε στα 4 ή στα 6 τη φλούδα τους περιμετρικά. Αποσπάτε προσεκτικά τα κομμάτια αυτά, καθώς είναι οι φλούδες που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Φτιάχνετε ρολά: Τυλίγετε κάθε κομμάτι φλούδας σε ρολό και το συγκρατείτε είτε καρφώνοντάς το με οδοντογλυφίδα είτε με τον τρόπο που το έκαναν οι παλιές νοικοκυρές, περνώντας το δηλαδή από κλωστή με τη βοήθεια βελόνας (σαν χάντρα σε κομπολόι).
  • Φάση ξεπικρίσματος: Βάζετε τις φλούδες να βράσουν με νερό που οπωσδήποτε να τις σκεπάζει για το λιγότερο 10'. Πετάτε το πρώτο νερό, βάζετε νέο και τις ξαναβράζετε για άλλα 10'. Επαναλμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές. Δοκιμάζετε, κι αν κρατάνε ακόμη πικράδα, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ή τα αφήνετε για όσο χρειαστεί σε κρύο νερό εκτός φωτιάς. (Σε αρκετούς αρέσει να κρατάνει οι φλούδες λίγη απ' την πίκρα τους, που σπάει την πολλή γλύκα της ζάχαρης). Στραγγίζετε τις ξεπικρισμένες φλούδες.
  • Η ώρα της ζάχαρης: Βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράζει η ζάχαρη με 2 ποτήρια νερό. Μετά απ΄5΄-10΄ρίχνετε τις πορτοκαλόφλουδες (χωρίς τις οδοντογλυφίδες ή την κλωστή). Αφήνετε το μείγμα να βράσει άλλα 15'. Στη συνέχεια αποσύρετέ το απ' τη φωτιά και αφήστε το όπως είναι για 24 ώρες.
  • Την επομένη: Ξαναβάζετε το μείγμα στη φωτιά και το βράζετε λίγο ακόμη ανακατεύοντας μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι -που σημαίνει να στέκεται και να μην τρέχει σα ...νεράκι. Ρίχνετε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. Όταν κρυώσει κάπως το γλυκό, φυλάξτε το σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει καλά.

Σημειώσεις

Δοκιμάσατε τη συνταγή;Βαθμολογήστε την!
4.2 από 6 ψήφους
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.