Αρχική Featured Μηλόπιτα Τατέν – Το λάθος που βγήκε σε …γλυκό

Μηλόπιτα Τατέν – Το λάθος που βγήκε σε …γλυκό

0
Μηλόπιτα Τατέν – Το λάθος που βγήκε σε …γλυκό

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ | Υπάρχουν λάθη που μας βγαίνουν τελικά σε καλό και άλλα λάθη που μας βγαίνουν τελικά σε …γλυκό. Στα τελευταία ανήκει η απροσεξία των αδερφών Τατέν, που εκεί, στα τέλη του 1800, στην κουζίνα του μικρού τους πανδοχείου, έφτιαξαν κατά λάθος ίσως τη διασημότερη μηλόπιτα του κόσμου: την ανάποδη.

Μια ανάποδη τάρτα, που τη γυρίζεις στο τέλος απ’ την καλή, έμελλε να γίνει μια από τις πλέον διάσημες μηλόπιτες του κόσμου. Η τάρτα Τατέν λέγεται ότι δημιουργήθηκε τυχαία στο «Hotel Tatin» τη δεκαετία του 1880. Επρόκειτο για ένα μικρό ξενοδοχείο στη γαλλική περιοχή Lamotte-Beuvron, που διηύθυναν δυο γυναίκες, οι αδερφές Στεφανί και Καρολίν Τατέν. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη αφήγηση, η Στεφανί, που είχε αναλάβει την κουζίνα και τα καθημερινά μαγειρέματα, ξεκίνησε να φτιάχνει μια παραδοσιακή μηλόπιτα, αλλά ξεχάστηκε απ’ την κούραση της ημέρας και παράψησε τα μήλα μες στο βούτυρο και τη ζάχαρη….

Όταν η μυρωδιά της καμένης καραμέλας έφτασε στα ρουθούνια της καταπονημένης μαγείρισσας ήταν πια αργά. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το γλυκό, αυτοσχεδίασε σκεπάζοντας τα παραψημένα μήλα με τη ζύμη –καπακώνοντας δηλαδή τη γέμιση με τη …βάση– και ρίχνοντας την ανάποδη πίτα για λίγο στο φούρνο. Στη συνέχεια την ξεφόρμαρε, γυρίζοντας την απ’ την καλή, και τη σέρβιρε στους πελάτες… Προς μεγάλη της έκπληξη αντί για διαμαρτυρίες επήρθε ενθουσιασμός στην πελατεία και η ανάποδη μηλόπιτα εξελίχτηκε σε εμβληματικό γλύκισμα του ξενοδοχείου, που την ενσωμάτωσε στο σταθερό του μενού.

Όπως συμβαίνει πάντα με την ιστορίες που χάνονται στα βάθη των αιώνων, ιστορικοί της γεύσης και γαστρονόμοι ερευνητές διαφωνούν για το πόσο γνήσια είναι η δημιουργία των αδερφών Τατέν, με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι η ιδέα της ανάποδης τάρτας υπάρχει καταγραμμένη ήδη από το 1840 και ότι οι ίδιες οι αδερφές Τατέν ποτέ όσο ζούσαν και σέρβιραν το γλυκό δεν το υπέγραψαν ως «Τάρτα Τατέν» και πως ο τίτλος δόθηκε τιμής ένεκεν, μετά το θάνατό τους, καθώς ήταν αυτές που με τον τρόπο τους το έκαναν διάσημο.

Αλλά γιατί να αφήσουμε την πραγματικότητα να μας χαλάσει μια ωραία ιστορία, που λέει και η γνωστή ρήση; Δεν πάμε καλύτερα στη συνταγή;

Τάρτα τατέν

Υλικά

•σφολιάτα βουτύρου*: 2 φύλλα (1 συσκευασία 800 γρ.)
•μήλα: 8-10 μήλα
•ζάχαρη ξανθή: 100 γρ.
•κανέλα: σκόνη λίγη
•βούτυρο: 150 γρ.

Εκτέλεση
1. Κόβετε από κάθε φύλλο σφολιάτας ένα δίσκο διαμέτρου 30 εκατ. Αφήνετε το βούτυρο να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για να μαλακώσει. Ξεφλουδίζετε τα μήλα, τα κόβετε στη μέση ή σε χοντρές φέτες (ανάλογα το μέγεθος) και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Βουτυρώνετε καλά δυο στρογγυλές φόρμες και πασπαλίζετε τον πάτο τους με την ξανθή ζάχαρη και κανέλα.
2. Τοποθετείτε σε κάθε φόρμα μήλα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, κυκλικά (ή πλαγιαστά, αν τα κόψετε φέτες) μέσα στο μείγμα βουτύρου – ζάχαρης, προσπαθώντας να μην αφήνετε κενά ανάμεσά τους.
3. Απλώνετε πάνω σε κάθε φόρμα ένα στρογγυλό φύλλο σφολιάτας, καλύπτετε με αυτό τα μήλα και πιέζετε τη ζύμη προς τα πλαϊνά της φόρμας, για να δημιουργηθεί μια θήκη που θα περικλείσει τα μήλα. Ψήνετε τις μηλόπιτες για 50’-55’ μέχρι να ροδίσουν και τις αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.

*Αν θέλετε να φτιάξετε σπιτική σφολιάτα, ανατρέξτε στη βασική μας συνταγή.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ICookGreek Τ.27

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com