Αρχική Publi Επική μαναβική – Τα καρπούζια και οι ντομάτες της Ηλείας φέρνουν το καλοκαίρι στη γλώσσα μας

Επική μαναβική – Τα καρπούζια και οι ντομάτες της Ηλείας φέρνουν το καλοκαίρι στη γλώσσα μας

0
Επική μαναβική – Τα καρπούζια και οι ντομάτες της Ηλείας φέρνουν το καλοκαίρι στη γλώσσα μας

O εύφορος ηλειακός κάμπος τροφοδοτεί κάθε γωνιά της Ελλάδας με πρώτης ποιότητας φρούτα και λαχανικά πλουτίζοντας το θερινό μας τραπέζι με την επική γεύση των προϊόντων που βγάζουν τα εδάφη του -πολλά από αυτά κοντά στη θάλασσα.

Τι τόπος εύφορος και γόνιμος γεμάτος χώμα καρπερό και φυσική ομορφιά είναι αυτός! Με κοντά 50 χιλιόμετρα χρυσαφένια ακτογραμμή που φέρνει στα ενδότερα το θαλασσινό αεράκι να νοστιμίζει τα μποστανικά και με το 60% πεδινό έδαφος (80% μαζί με το ημιορεινό) μόνο τυχαίο δεν είναι που οι ντόπιοι καλλιεργούν τη γη από τα πολύ παλιά χρόνια και σήμερα είναι ο πρώτος τροφοδότης της χώρας σε ντομάτα (δυο μεγάλες τοματοβιομηχανίες έχουν τα εργοστάσιά τους εδώ) και πατάτα.

Οι οπωρώνες της Ηλείας βγάζουν εξαιρετικά πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή

Περίφημες ελιές και λάδι και σταφίδα ΑΑ

Ο λόγος για την Ηλεία, βέβαια, τούτη την προικισμένη από τη φύση περιοχή με τα φημισμένα αγροτικά της προϊόντα: τις λαχταριστές ελιές της και το ποιοτικό έξτρα, παρθένο ελαιόλαδο, τα εκλεκτά της σταφύλια και τη γλυκιά της σταφίδα που είναι προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), τα υπέροχα καλαμπόκια της, τα αρωματικά εσπεριδοειδή της και τα παραδοσιακά κρασιά της από ροδίτη και μαυροδάφνη.

Κλικ εδώ για να ανακαλύψετε επικούς προορισμούς στην Ηλεία 

Καρπούζια από την Ηλεία, οι κήρυκες του καλοκαιριού στα τραπέζια της Ελλάδας

Γεύση στο κόκκινο: φράουλες, καρπούζια, ντομάτες

Μα από τα πιο αγαπητά σε όλη τη χώρα είναι τα ανοιξιάτικα και θερινά δώρα της Ολυμπιακής Γης. Οι φράουλές της, τα ολόγλυκα και ζουμερά καρπούζια, κήρυκες του καλοκαιριού σε κάθε γωνιά της χώρας, και οι γλυκόσαρκες και αρωματικές ντομάτες της.

Όταν βρεθείτε σε κάποια ταβέρνα της Ηλείας, διαλέξτε πιάτα με ντόπιες ντομάτες και λαχανικά

Φροντίστε να τις απολαύσετε παραγγέλνοντας ντόπια κοκκινιστά πιάτα (κοκόρι, γίδα, λαδερά ή ακόμη και ένα καγιανά που απογειώνεται με φρέσκες, καλογινωμένες ντομάτες) παραδοσιακά γεμιστά ή μια απλή ντοματοσαλάτα με ελαιόλαδο κι ελιές, αν βρεθείτε στις διακοπές σας σε κάποιο ωραίο ταβερνάκι ή εστιατόριο της ευρύτερης περιοχής. Από την Ολυμπία ως το Κατάκολο κι από την Αμαλιάδα ως τη Γαστούνη και τον Πύργο, η τοπική κουζίνα δεν θα σας απογοητεύσει στιγμή.

Κλικ εδώ για να ανακαλύψετε φανταστικές, παραδοσιακές συνταγές της Ηλείας

 

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com