Αρχική Διατροφή Doctor Food Τα σημάδια ότι καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

Τα σημάδια ότι καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

0
Τα σημάδια ότι καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη

Ξέρουμε πως η ζάχαρη είναι νόστιμη. Και είναι επίσης γεμάτη με κενές θερμίδες, ενώ μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Πώς μπορούμε να ξέρουμε όμως αν τρώμε υπερβολικές ποσότητες;

Ξέρουμε πως η ζάχαρη είναι νόστιμη. Και είναι επίσης γεμάτη με κενές θερμίδες, ενώ μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Πώς μπορούμε να ξέρουμε όμως αν τρώμε υπερβολικές ποσότητες;

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα σημάδια…

Νιώθουμε συνεχώς την ανάγκη για κάτι γλυκό
Η ζάχαρη είναι αρκετά εθιστική. Όσο περισσότερο τρώμε, τόσο περισσότερο τη χρειαζόμαστε. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη λειτουργεί στον οργανισμό μας με παρόμοιο τρόπο δράσης άλλων εθιστικών ουσιών, έχοντας δηλαδή μία σύντομη και έντονη επίδραση που ακολουθείται από μία πτώση. Και η πτώση σημαίνει πως θέλουμε ξανά να ζήσουμε το ξαφνικό κύμα ενέργειας.

Νιώθουμε κουρασμένοι μέσα στην ημέρα
Μετά, λοιπόν, από την αρχική αύξηση της ινσουλίνης που μας κάνει να έχουμε πολλή ενέργεια, ξαφνικά ‘’πέφτουμε’’. Και αυτές οι αυξομειώσεις της ενέργειας, μας κάνουν να μην μπορούμε να κουνηθούμε. Επιπλέον, αν η διατροφή μας περιέχει πολλή ζάχαρη, αυτό σημαίνει πως λογικά δεν τρώμε αρκετές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που είναι αναγκαία για να έχουμε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Έχουμε πρόβλημα ακμής
Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν στην ινσουλίνη που ελευθερώνεται όταν τρώμε ζάχαρη με εξάρσεις ακμής. Αυτό μπορεί να γίνει ορατό σε λίγες μόλις ημέρες, οπότε φροντίστε να φτιάξετε τη διατροφή σας, για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.

Η διάθεσή σας είναι πεσμένη
Μία από τις άσχημες παρενέργειες των αυξομειώσεων της ενέργειας και των εναλλαγών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας είναι πως μπορεί να εμφανίσουμε και απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά μας, καθώς και να είμαστε ευερέθιστοι και κακοδιάθετοι.

Έχουμε παχύνει
Η ζάχαρη περιέχει θερμίδες και… πρακτικά τίποτα άλλο. Δεν μας χορταίνει και οι υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης που ελευθερώνονται στο σώμα οδηγούν στο να αναπτύξουμε ανοχή. Η κατάληξη αυτού; Το σώμα μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί τη ζάχαρη σωστά και παχαίνουμε—ενώ βρισκόμαστε παράλληλα σε πολύ αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.

Τα δόντια μας παρουσιάζουν προβλήματα
Η ζάχαρη επηρεάζει το pH του στόματος, διαταράσσοντας το “οικοσύστημα” από χρήσιμα (αλλά και βλαβερά) βακτήρια, επιτρέποντάς τους να πολλαπλασιαστούν και να χαλάσουν τα δόντια μας.

Η σκέψη μας δεν είναι καθαρή
Το να θολώνει η σκέψη μας είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας είναι χαμηλά. Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε το σάκχαρό μας, ο κίνδυνος να εμφανίσουμε στο μέλλον προβλήματα στις γνωστικές μας δεξιότητες αυξάνεται.

Έχουμε χάσει την αίσθηση της γεύσης μας
Η ζάχαρη κάνει την ανοχή που έχουν οι αισθητήρες της γεύσης μας να αυξάνεται. Αυτό σημαίνει πως δεν θα καταλαβαίνουμε τις γλυκές γεύσεις με τον ίδιο τρόπο όπως παλιότερα. Στην αρχή, αν ελαττώσετε τη ζάχαρη, θα είναι δύσκολο, αλλά αν επιμείνετε, η αίσθηση της γεύσης σας θα επανέλθει πάλι στα φυσιολογικά.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.