Αρχική Διατροφή Doctor Food Τα πιο μεγάλα λάθη που κάνουμε στην προσπάθεια να αδυνατίσουμε

Τα πιο μεγάλα λάθη που κάνουμε στην προσπάθεια να αδυνατίσουμε

0
Τα πιο μεγάλα λάθη που κάνουμε στην προσπάθεια να αδυνατίσουμε

Όλοι πέσαμε κάποια στιγμή στην παγίδα τους προσπαθώντας να χάσουμε βάρος.

Όλοι πέσαμε κάποια στιγμή στην παγίδα τους.

1. Πάρα πολλή πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο κ.λπ.) είναι αναγκαία. Είναι καύσιμο για τον οργανισμό, δομικό υλικό για τους μυς, χορταστική και δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή μας διατροφή. Όταν όμως την προσλαμβάνουμε σε υπερβολικό βαθμό, το περίσσευμα αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους, οπότε δεν κάνουμε τίποτα. Επιπλέον, βάσει των ερευνών, υπερβολική λήψη πρωτεΐνης δε συνεπάγεται περισσότερους μυς. 

2. Ελάχιστα λαχανικά/φρούτα. Αν είναι να κόψουμε από κάπου θερμίδες, δεν το κάνουμε από τα λαχανικά και τα φρούτα! Χωρίς αυτά τίποτα δε θα λειτουργήσει σωστά στον οργανισμό μας -ούτε και ο μεταβολισμός. Θα στερηθούμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή μας υγεία, στην ωραία επιδερμίδα, στα λαμπερά μαλλιά, στην αποτελεσματική μάχη του οργανισμού κατά των φθορών του χρόνου και της ρύπανσης. Επίσης θα το πληρώσουμε με δυσκοιλιότητα.

3. Χυμοί αντί για γεύμα. Οι χυμοί, ακόμη και οι φρεσκοστυμμένοι, πόσο μάλλον οι έτοιμοι, περιέχουν πολλά σάκχαρα και λίγες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να πεινάσουμε πολύ πιο γρήγορα μέσα στην ημέρα. Καλύτερα το φρούτο ολόκληρο. Επίσης όχι αναψυκτικά έστω και light.

4. Πολλά συσκευασμένα “υγιεινά” τρόφιμα. Γεμίζουμε την τσάντα με διάφορες ενεργειακές μπάρες, με σοκολάτα και επεξεργασμένα δημητριακά, χωρίς να κοιτάμε την ετικέτα. Σε μερικές απ’ αυτές, αν δούμε τις θερμίδες ενδέχεται να …λιποθυμήσουμε. Και το θέμα δεν είναι τόσο οι θερμίδες -υπό την προϋπόθεση ότι τις γνωρίζουμε και τις συνυπολογίζουμε- όσο ότι είναι κενές από πραγματικά πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που συναντιούνται στα φυσικά τρόφιμα και πλούσιες σε σάκχαρα και αμφίβολα λιπαρά. 

5. Πολύ στρες, λίγος ύπνος. Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με άφθονες μελέτες και ειδικούς. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το στρες, που με την σειρά του αυξάνει την κορτιζόλη, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εκτενώς εδώ πως καταλήγει να μας παχαίνει.

6. Παραπάνω φαΐ λόγω γυμναστικής. Όχι, το ότι γυμναζόμαστε και καίμε θερμίδες δεν σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε μετά ένα ταψί παστίτσιο. 

7. Παραπάνω φαΐ λόγω του ότι είναι light. Επειδή το παγωτό που πήραμε είναι 0%+0% δε σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε χωρίς συνέπειες τρία αντί για ένα. 

8. Πολλές κονσέρβες. Για να μπορέσει το σώμα να δουλέψει σωστά χρειάζεται φυσικές τροφές με όσο το δυνατόν πιο απείραχτα τα συστατικά τους. Ο τόνος (που θεωρείται και άκρως διαιτητικός), λόγου χάρη, έχει υψηλή ποσότητα σε νάτριο (αλάτι), που συχνά φέρνει μεγάλη κατακράτηση υγρών. Έτοιμες σάλτσες ή αλλαντικά -έστω και light- δεν είναι τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com