Αρχική Ειδήσεις Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη διατροφή από τη ρύπανση στο Σαρωνικό;

Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη διατροφή από τη ρύπανση στο Σαρωνικό;

0
Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη διατροφή από τη ρύπανση στο Σαρωνικό;

Τι λένε γιατροί και επιστήμονες, ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ, αλλά και ο διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Πειραιά.

Τι λένε γιατροί και επιστήμονες, ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ, αλλά και ο διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Πειραιά.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων αλλά και τη διατροφή έχει δημιουργήσει η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η ρύπανση που έχει προκαλέσει σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Βούλα. Ο πολύ κρίσιμος, αλλά άγνωστος τουλάχιστον για την ώρα, παράγοντας για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την έκταση των επιπτώσεων είναι η ποσότητα του πετρελαίου που έχει χυθεί στη θάλασσα. Οι συνέπειες ανάλογα με την ποσότητα αυτή μπορεί να είναι άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες, οπότε πιθανώς να κριθεί απαραίτητη η λήψη μέτρων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Χατζηανέστης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, ο οποίος χειρίζεται το ζήτημα, είπε μεταξύ άλλων: «Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στα σημεία που έχουν πληγεί κατευθείαν από την πετρελαιοκηλίδα όπου πιθανότατα υπάρχουν πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων σημαίνει ότι θα έχουμε καταστροφή των θαλάσσιων οργανισμών, διατάραξη του οικοσυστήματος, και ίσως ανοξία. Είναι πιθανόν να υπάρχουν διάφορες παρενέργειες, ανάλογα με την ποσότητα του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει. Υπάρχουν και πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, οι οποίες θα προκληθούν αν κάποιοι από τους υδρογονάνθρακες φτάσουν στο θαλάσσιο ρήγμα, δηλαδή στον πυθμένα. Αν γίνει αυτό θα επηρεαστεί το οικοσύστημα του πυθμένα και μέσω αυτού υπάρχει περίπτωση να περάσουν και στην τροφική αλυσίδα».

Με τις φυσικές διαδικασίες καθαρισμού της θάλασσας οι υδρογονάνθρακες διασπώνται ακόμα και αν κανένας δεν κάνει τίποτε, τόνισε ο κ. Χατζηανέστης. Επομένως, μοιραία θα διασπαστούν τους επόμενους 3-4 μήνες σε ποσοστό περίπου 75%. Ωστόσο, ένα 25% μπορεί να φτάσει στα ιζήματα, όπου οι διαδικασίες φυσικού καθαρισμού δεν λειτουργούν, άρα οι ουσίες αυτές θα παραμείνουν εκεί για πολλά χρόνια, διαταράσσοντας το οικοσύστημα.

Συνέπειες στην αλιεία και στη διατροφική αλυσίδα. Μια τέτοιας μορφής μόλυνση εκτός από τις καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην αλιεία όσο και στη διατροφική αλυσίδα, ανέφερε, επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, MΜedSci.PhDc, προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό», σημειώνοντας πως ήδη το υπουργείο Υγείας έχει επισημάνει ότι η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα είναι πιθανό να περάσει στη διατροφική αλυσίδα, ανάλογα βέβαια με το βαθμό επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

«Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα υδατοδιαλυτά συστατικά του αργού πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων του περιέχουν ποικιλία ενώσεων που είναι τοξικές για ένα ευρύ φάσμα θαλασσίων οργανισμών. Αναφέρουν επίσης ότι τα αυγά, οι προνύμφες των ψαριών και τα νεαρά άτομα είναι πιο ευαίσθητα στη ρύπανση από πετρελαιοειδή, δεδομένου ότι το πετρέλαιο προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των οργανισμών, καθώς και ανωμαλίες στην ανάπτυξη των ψαριών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ακόμα και ίχνη πετρελαίου στο νερό επηρεάζουν τη συμπεριφορά των θαλασσίων οργανισμών και τους ρυθμούς αφομοίωσης της τροφής», τόνισε ο κ. Δημοσθενόπουλος. Φαίνεται, όπως εξήγησε, ότι το στρώμα πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας μειώνει στο ελάχιστο την ανανέωση του νερού με το οξυγόνο του αέρα, εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν βαθιά στη θάλασσα περιορίζοντας έτσι τη φωτοσύνθεση και προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του νερού οδηγώντας μαλάκια και φυτά σε ασφυξία, όπως συμβαίνει και με τα ψάρια εκείνα που δεν εγκαταλείπουν έγκαιρα τη ρυπασμένη περιοχή.

«Γενικά όμως οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ενήλικα ψάρια που κολυμπούν ελεύθερα, τα καλαμάρια και οι γαρίδες σπάνια επηρεάζονται από την έκθεση σε πετρελαιοκηλίδα, λόγω του ότι οι συγκεντρώσεις του πετρελαίου στο νερό είναι σπάνια ικανές για να προκαλέσουν βλάβες. Τα αυγά των ψαριών και οι προνύμφες τους είναι τα ευάλωτα στη ρύπανση από πετρέλαιο και έχει παρατηρηθεί θάνατος των προνυμφών και μείωση του ποσοστού εκκολαπτόμενων αυγών σε συγκεντρώσεις πετρελαίου 10-25 ng/L.». Καταλήγοντας ο κ. Δημοσθενόπουλος, τόνισε πως σύμφωνα με την Greenpeace, η πίσσα στις παραλίες καταστρέφει τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, ενώ έχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 2-3 χρόνια για να αποκατασταθεί μερικώς η παράκτια χλωρίδα.

Στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά. Καμία απολύτως επίπτωση δεν έχει προκαλέσει έως τώρα η ρύπανση από το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, στους επαγγελματίες ψαράδες του Σαρωνικού, που διοχετεύουν με αλιεύματα την Ιχθυόσκαλα Πειραιά, κατά τον πρόεδρο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Μιχάλης Μυτιληνάκη, αλλά και τον διευθυντή της Ιχθυόσκαλας Πειραιά Βασίλη Κατσιώτη, σύμφωνα με όσα είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αντίθετα, η διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα, εκτός από την οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει εκτεταμένο πρόβλημα στους παράκτιους και ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι δεν μπορούν να πλησιάσουν τη θάλασσα εξαιτίας της ρύπανσης.

«Τα ψάρια μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα», τόνισε πολλές φορές ο διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Πειραιά Βασίλης Κατσιώτης, διευκρινίζοντας πως το 85- 88% των ψαριών που εισέρχονται στην ιχθυόσκαλα είναι απ’ όλη την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το ψάρεμα στο Σαρωνικό, εξήγησε ότι τα σκάφη που αλιεύουν είναι σκάφη μέσης αλιείας και αυτή την περίοδο ψαρεύουν 5 μίλια μακριά από τις ακτές. Σε ό,τι αφορά τα γρι γρι του Σαρωνικού, ο κ. Κατσιώτης είπε πως οι περιοχές που ψαρεύουν είναι πολύ μακριά από τον χώρο που υπάρχει αυτή τη στιγμή το πρόβλημα. Ο διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Πειραιά επισήμανε επιπλέον πως έχουν ενημερωθεί όλοι οι επαγγελματικοί αλιευτικοί σύλλογοι και όλοι οι καπετάνιοι ώστε να είναι σε ετοιμότητα για δύο πράγματα: πρώτον να γίνεται αυτοέλεγχος σε όλα τα ψάρια που αλιεύονται και δεύτερον αν κάτι προκύψει να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε να παρέμβουν. Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν εγκλωβίστηκαν ποσότητες ιχθυαποθέματος μεταξύ κηλίδας και στεριάς: «Δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο θέμα γιατί τα ψάρια είναι ελεύθερα και μόλις εντοπίσουν κάποια εστία ρύπανσης φεύγουν», τόνισε.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Μιχάλης Μυτιληνάκης, μιλώντας στο ίδιο μέσο, επιβεβαίωσε κι εκείνος από την πλευρά του πως «ό,τι προϊόν διακινείται μέσα από την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου είναι απολύτως ασφαλές, καθώς όλα τα αλιεύματα προέρχονται από χώρους αλίευσης που ορίζονται από τις λιμενικές αρχές». Ο κ. Μυτιληνάκης απαντά μάλιστα και σε κάποιες πληροφορίες που θέλουν μείωση κατά 60% στις ποσότητες των αλιευμάτων, υποστηρίζοντας ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, του Σταυρού, είναι πολλοί εκείνοι που νηστεύουν και δεν τρώνε ψάρια. «Εμείς πάντως έχουμε τις ίδιες ποσότητες αλιευμάτων που είχαμε και πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο». 

Σε σχέση με τους ελέγχους ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ, αναφέρει πως είναι ήδη πολύ πυκνοί και πως από αύριο, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία πέρα από την μακροσκοπική εξέταση θα πραγματοποιεί καθημερινά δειγματοληψίες, ως ένα επιπλέον μέτρο. Κλείνοντας και οι δύο, θέλοντας να διαβεβαιώσουν τον κόσμο να τρώει άφοβα τα ψάρια από την Ιχθυόσκαλα, αναφέρουν πως ακόμα και σε περίπτωση που προκύψει το παραμικρό πρόβλημα σε μια ψαροκασέλα, με βάση το σύστημα ιχνηλάτησης που διαθέτουν, εντοπίζεται σε μηδενικό χρόνο το αλιευτικό, η περιοχή και το σημείο αλίευσης. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.