Αρχική Διατροφή Doctor Food Υπερβολική λήψη πρωτεΐνης δε συνεπάγεται περισσότερη μυϊκή ενδυνάμωση

Υπερβολική λήψη πρωτεΐνης δε συνεπάγεται περισσότερη μυϊκή ενδυνάμωση

0
Υπερβολική λήψη πρωτεΐνης δε συνεπάγεται περισσότερη μυϊκή ενδυνάμωση

Η κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων διαιτητικής πρωτεΐνης μπορεί να οδηγεί και σε μεγαλύτερη αύξηση της μυϊκής μάζας, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με την υπερκατανάλωση.

Η κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων διαιτητικής πρωτεΐνης μπορεί να οδηγεί και σε μεγαλύτερη αύξηση της μυϊκής μάζας, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με την υπερκατανάλωση.

Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD

Δεν είναι λίγα τα άτομα, αθλητές και μη, που στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τον μυϊκό τους “όγκο” καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης, όχι μόνο μέσω της διατροφής, αλλά και με τη βοήθεια “ειδικών” συμπληρωμάτων.

Έχει φανεί άλλωστε σε σχετική μελέτη πως η κατανάλωση 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ποσότητας που αντιστοιχεί σε 120 γραμμάρια κοτόπουλου, ψαριού ή οποιουδήποτε άλλου κρέατος, αυξάνει τον ρυθμό της πρωτεϊνοσύνθεσης κατά 50% τόσο σε νεαρούς ενήλικες όσο και σε ηλικιωμένους.

Σε μεταγενέστερη μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν αν η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πρωτεΐνης, συγκεκριμένα 90 γραμμαρίων, μπορούσε να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο ρυθμό της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πρόσληψη τριπλάσιας ποσότητας πρωτεΐνης δεν προσέφερε καμία επιπλέον αύξηση, γεγονός που αποδεικνύει πως στα 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα, ο ρυθμός σύνθεσης της μυϊκής πρωτεΐνης αγγίζει το μέγιστο βαθμό του τόσο στους νεαρούς όσο και στους ηλικιωμένους ενήλικες.

Έτσι, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις υπερβολές. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης κατέδειξαν επιπλέον πως μεγαλύτερη σημασία έχει η κατανομή και όχι η ποσότητα της καταναλισκόμενης πρωτεΐνης στα γεύματα.

Μία πολύ έξυπνη προσέγγιση θα ήταν να προσπαθείτε να καταναλώνετε μέχρι 30 γραμμάρια πρωτεΐνης στα κύρια γεύματα. Πιο συγκεκριμένα, επιλέξτε σαν πρωινό ένα αυγό με ένα ποτήρι γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και μία χούφτα ξηρών καρπών, ενώ στο μεσημεριανό και το βραδινό καταναλώστε έως 120 γραμμάρια κρέατος. Φροντίστε ώστε ειδικά στο βραδινό η ποσότητα της πρωτεΐνης που θα προσλάβετε να μην υπερβαίνει αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αφού η περίσσεια είναι πιθανό να αποθηκευτεί ως λίπος. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.