Αρχική Ιστορίες Το Ουζερί Καραγιάννης σερβίρει 40 χρόνια ουζάκι και κεφτεδάκι στη Βαρβάκειο

Το Ουζερί Καραγιάννης σερβίρει 40 χρόνια ουζάκι και κεφτεδάκι στη Βαρβάκειο

0
Το Ουζερί Καραγιάννης σερβίρει 40 χρόνια ουζάκι και κεφτεδάκι στη Βαρβάκειο

ATHEN’S NOISE | Mέσα στο ουζερί δύσκολα χωρούν όρθιοι σφικτά-σφικτά πάνω από δέκα νοματαίοι. 

ATHEN’S NOISE | Mέσα στο ουζερί δύσκολα χωρούν όρθιοι σφικτά-σφικτά πάνω από δέκα νοματαίοι. 

Μπαίνοντας στη Βαρβάκειο Αγορά από την κεντρική είσοδο της οδού Αθηνάς, και προχωρώντας στην αριστερή πλευρά, στα πενήντα περίπου μέτρα, φθάνεις στο Ιχθυοπωλείο Κοράκης, που ανήκει στον Νέστορα της Ψαραγοράς, Σπύρο Κοράκη, επί χρόνια προέδρο των ιχθυοπωλών και μέγα γνώστη της δουλειάς. Στο μαγαζί του, στη γωνία, ξεκινάει κάθετα μια στενή στοά. Εκεί ακριβώς απέναντι από τον Κοράκη βρίσκεται το Ουζερί Καραγιάννης στη Βαρβάκειο.

ΠΗΓΗ: greekgastronomyguide.gr | Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιώργος Πίττας

Το ουζερί μια σούδα, ένας χώρος τριάμισι μέτρα πλάτος και άλλα πέντε βάθος, εξυπηρετεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες την πελατεία της Αγοράς, διασκεδάζοντας την πείνα των ανθρώπων της και δημιουργώντας ένα κλίμα ευθυμίας και ευαρέσκειας στο αγοραστικό κοινό. Ένας επιτοίχιος στενός πάγκος, υποδέχεται τους επισκέπτες – όσους προλάβουν να πιάσουν στασίδι πάνω στα βαρέλια μπίρας που έχουν μετατραπεί σε σκαμπό μπαρ – , γιατί μέσα στο ουζερί δύσκολα χωρούν όρθιοι σφικτά-σφικτά πάνω από δέκα νοματαίοι. Οι υπόλοιποι, όρθιοι στον διάδρομο, καιροφυλακτούν να συλλάβουν περαστικούς φίλους τους και να τους κεράσουν τσίπουρα.

Το ουζερί Καραγιάννης ή αλλιώς του Κυρ-Γιώργου δεν φημίζεται για τις πολλές επιλογές του. Λίγοι και εκλεκτοί οι μεζέδες και αυτοί συνοδευτικοί του τσίπουρου, του ούζου ή της μπίρας. Μαζί  με το ποτάκι έρχεται και το πιατάκι, με φετούλες ψωμάκι, σαν αντίδωρο και πάνω τους ο ακαταμάχητος κεφτές, λουκανικάκι, ντοματούλα, πιπερίτσα.

Αν η παρέα είναι δυο άτομα τότε έρχονται και οι δύο μεζέδες σε μεγαλύτερο πιατάκι. Τώρα, όσο προχωράει η τσιπουροκατάνυξη, οι μεζέδες (ποικιλίες τις λένε) ανανεώνονται ελαφρώς, με ντολμαδάκια, τυρί σαγανάκι, καραβιδούλες.

Όλα τα λεφτά είναι όμως το κεφτεδάκι που φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και σαράντα χρόνια – μια μυστική συνταγή πολίτικη – από την εποχή που παρέλαβε ο 28χρονος τότε Γιώργος το μαγαζί από τους παλιούς ιδιοκτήτες Βραχνάκη και Χρηστάκη, Κρητικούς από την Πόλη όμως.

Ο κυρ-Γιώργης θυμάται με νοσταλγία τη στιγμή που του παρέδωσαν – γερασμένοι πια και κουρασμένοι από τη δουλειά – το μαγαζί με τον όρο «να μπορούν να έρχονται δυο-τρεις ώρες καθημερινά για να μην χάσουν την επαφή τους με τη ζωή». Ο κυρ-Γιώργος Καραγιάννης είναι ευχαριστήμενος γιατί τα δυό του παλικάρια Κώστας και Απόστολος, 36 και 37 χρόνων αντιστοίχως, έχουν αναλάβει τη δουλειά και καθημερινά – ημέρες που δουλεύει η Αγορά – από τις 8.00 μέχρι τις 15.00 εξυπηρετούν τον κόσμο. Κι εκείνος με τη σειρά βοηθά τα παιδιά του, αλλά κυρίως είναι μες τη ζωή!

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com