Αρχική Ιστορίες Εδώ θα βρείτε άκαπνα εστιατόρια και μπαρ στην Ελλάδα

Εδώ θα βρείτε άκαπνα εστιατόρια και μπαρ στην Ελλάδα

0
Εδώ θα βρείτε άκαπνα εστιατόρια και μπαρ στην Ελλάδα

Πρόκειται για το σάιτ akapnos.gr που είναι «στον αέρα» εδώ και κάποιους μήνες. Μια πρωτοβουλία του Γιώργου Μπαλαφούτη και εθελοντών οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της αναζήτησης των καταστημάτων που προσφέρουν «άκαπνη» διασκέδαση σε όλη την Ελλάδα, αφού στη χώρα μας (όπου βρίσκεται σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος από το 2009) τα «άκαπνα» εστιατόρια και μπαρ παραμένουν πολύ λιγότερα από τα μαγαζιά εκείνα στα οποία είτε δεν εφαρμόζεται ο νόμος είτε εφαρμόζεται μερικώς.

Μέχρι στιγμής οι διαχειριστές έχουν εντοπίσει 132 επιβεβαιωμένα καταστήματα στα οποία οι καπνίζοντες πρέπει να περάσουν σε εξωτερικό χώρο για να ανάψουν τσιγάρο, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 1% των καταστημάτων.  

«Υπάρχουν σίγουρα κι άλλα που μπορεί να μην τα έχουμε βρει ακόμη, μπορεί να έχουν μία μπλεγμένη κατάσταση, δηλαδή μία στις δέκα να επιτρέπει το κάπνισμα. Δεν είναι μηδέν πάντως», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπαλαφούτης. 

Στη νέα ιστοσελίδα μπορεί κανείς να βρει καταστήματα στα οποία εφαρμόζεται ο νόμος πλήρως και να επιλέξει την περιοχή ανά την Ελλάδα στην οποία θέλει να κάνει την αναζήτηση.

«Θεωρούμε όλοι μας ότι συμμετέχουμε σε μία μη καπνιστική πρωτοβουλία. Δεν έχουμε στόχο να χωριστούμε σε στρατόπεδα, δεν έχουμε στο σκεπτικό μας να βρούμε ποιοι είναι καπνιστές και ποιοι είναι αντικαπνιστές. Αυτό δεν είναι δική μας μάχη. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο που ψάχνει άκαπνα καταστήματα να τα βρει», τονίζει ο κ. Μπαλαφούτης

Οι εθελοντές μιλούν με τα καταστήματα και στη συνέχεια περιμένουν από τους ιδιοκτήτες ή τους υπεύθυνους να τους στείλουν ηλεκτρονική επιβεβαίωση ότι στον εσωτερικό χώρο του καταστήματός τους δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα.

Για να εντοπιστούν τα 132 αυτά καταστήματα χρειάστηκε αναζήτηση πολλών μηνών, αλλά προσδοκούν ότι όσο η ιστοσελίδα γίνεται περισσότερο γνωστή, τόσο περισσότερα καταστήματα θα έρχονται σε επικοινωνία με αυτή και ταυτόχρονα κόσμος θα προτείνει καταστήματα. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει δικαίωμα εκτός από να προτείνει άκαπνα εστιατόρια και μπαρ, να καταγγείλει άκαπνα καταστήματα που δεν είναι και τόσο… άκαπνα.

«Το όνειρό μας είναι να μην είμαστε πλέον απαραίτητοι, ο τελικός στόχος μας είναι να μην υπάρχει λόγος για να υπάρχει αυτή η ιστοσελίδα. Να είναι πλέον αυτονόητο ότι δεν καπνίζουμε μέσα στα καταστήματα», καταλήγει ο κ. Μπαλαφούτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για το 2014 η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Βουλγαρία και πριν την Ουγγαρία. Νεότερα στοιχεία της Statista, δείχνουν ότι το 37% των Ελλήνων καπνίζει. Το ποσοστό αυτό της δίνει και πάλι την δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτή τη φορά με το Βέλγιο πρώτο (38%) και τη Βουλγαρία τρίτη (35%).

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.