Αρχική Τα καλά της πόλης Λέμε να πάμε… Ματιές στα highlights του ΦΚΘ

Ματιές στα highlights του ΦΚΘ

0
Ματιές στα highlights του ΦΚΘ

Όταν δεν μαγειρεύουμε, πάμε σινεμά! Εν αναμονή του φετινού ραντεβού μας με το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μερικές κλεφτές ματιές στο cine-μενού, να μας ανοίγει η όρεξη.

Όταν δεν μαγειρεύουμε, πάμε σινεμά! Εν αναμονή του φετινού ραντεβού μας με το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μερικές κλεφτές ματιές στο cine-μενού, να μας ανοίγει η όρεξη.

Αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο. Ταινίες που ξεδιπλώνουν το πολύμορφο πρόσωπο της Αργεντινής, καταγράφοντας την προσπάθειά της να χαράξει πορεία μέσα στη δίνη των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Οι Αργεντινοί σκηνοθέτες, που θα γνωρίσουμε, είναι στην πλειονότητά τους απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κινηματογράφου της Μπουένος Άιρες. Στο επίκεντρο του φιλμικού τους ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα όπως οι ταξικές διαφορές, η σύγκρουση των γενιών, το αδιέξοδο της νεολαίας, θέματα ταυτότητας αλλά και η επιστροφή στη φύση.

galloi

Σκηνές απ’ τις ταινίες των Κλερ Σιμόν (1) και Αλέν Γκιροντί (2).

Με δύναμη απ’ τη Γαλλία. Τα φετινά αφιερώματα σε δημιουργούς αναδεικνύουν δυο Γάλλους σκηνοθέτες που αφήνουν το δικό τους πολύ προσωπικό αποτύπωμα στον παγκόσμιο χάρτη του σινεμά: τον Αλέν Γκιροντί και την Κλερ Σιμόν. Ο πρώτος, βραβευμένος πρόσφατα στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ο άγνωστος της λίμνης, συστήνεται στο ελληνικό κοινό με τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της φιλμογραφίας του. Η δεύτερη, σεναριογράφος, ηθοποιός, διευθύντρια φωτογραφίας, μοντέζ και σκηνοθέτιδα, δομεί ένα ιδιαίτερα ανθρωποκεντρικό σύμπαν, στο οποίο έχουν την ευκαιρία να μυηθούν οι σινεφίλ.

«Ανοιχτοί Ορίζοντες». Η αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, παρούσα και φέτος στην ενότητα των «Οριζόντων». Από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, τα φιλμ Talea της Αυστριακής Καταρίνα Μίκσταϊν και I Used to Be Darker του Αμερικανού Μάθιου Πόρτερφιλντ. Στις Ειδικές Προβολές συμπεριλαμβάνεται η ταινία Paradise: Hope του προκλητικού -κατά κάποιους, δε, «αφόρητου»- αλλά πάντως πολυσυζητημένου στους σινεφίλ κύκλους Αυστριακού δημιουργού Ούλριχ Ζάιντλ.

Ματιές στα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια είναι το σπίτι μας και το Φεστιβάλ το τιμάει με την ξεχωριστή θεματική 20 χρόνια τώρα. Μέσα από το επετειακό αφιέρωμα «Ματιές στα Βαλκάνια: 1994-2013» φέτος θα θυμηθούμε αγαπημένες βαλκανικές ταινίες σαν τις Σεράγιεβο Σ’ Αγαπώ (2006) της Γιασμίλα Ζμπάνιτς, Η οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου (2005) του Κρίστι Πούιου και Άσπρος Άσπρος Κόσμος (2010) του Όλεγκ Νόβκοβιτς. Από τις πιο πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές ξεχωρίζουν το When Evening Falls in Bucharest or Metabolism του Κορνέλιου Πορουμπόιου, το Jin του Reha Erdem, το The Japanese Dog του Tudor Cristian Jurgiu και The Priest’s Children του Vinco Bresan.

festival all

 Άσπρος Άσπρος Κόσμος (1), La Paz (2), Jin (3), I Used to Be Darker (4)

Info
Τι; 54o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Πότε; 1.11.2013-10.11.2013
Πού; Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας και Αίθουσες Λιμανιού, Θεσσαλονίκη
More www.filmfestival.gr 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.