Αρχική Ειδήσεις Κρήτη: Εστιατόριο «εξαφάνισε» 50.000 αποδείξεις αξίας 900.000 ευρώ

Κρήτη: Εστιατόριο «εξαφάνισε» 50.000 αποδείξεις αξίας 900.000 ευρώ

0
Κρήτη: Εστιατόριο «εξαφάνισε» 50.000 αποδείξεις αξίας 900.000 ευρώ

Το απίστευτο «λαβράκι» που ψάρεψε η ΑΑΔΕ

EATING OUT | Το απίστευτο «λαβράκι» που ψάρεψε η ΑΑΔΕ

Η ιστορία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη για τη Euro2Day στη βάση της χθεσινής δημοσίευσης της ΔΕΔ ξεκινά τον Αύγουστο του 2015. Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντοπίζουν σε εστιατόριο στην Αγία Μαρίνα Χανίων ένα από τα -γνωστά μας πλέον- λογισμικά εξαφάνισης αποδείξεων μέσω του οποίου περίπου 50.000 αποδείξεις κρατήθηκαν μακριά από τα μάτια των φορολογικών αρχών.

Η δημοσίευση της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) στην οποία προσέφυγε ο φορολογούμενος αποκαλύπτει, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι «πειραγμένες» ταμειακές, τα μέσα τα οποία έχει πλέον στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση σε συνεργασία με το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων Υπολογιστικών Συστημάτων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και τις απίστευτες δικαιολογίες όσων πιάνονται στα πράσα.

«Δεν έκοβα αποδείξεις, διότι ήταν γεύματα προς την οικογένειά μου, τις οικογένειες των αδερφών μου και το προσωπικό, υποστήριξε λίγο- πολύ στη συγκεκριμένη υπόθεση ο φορολογούμενος. Η ΔΕΔ δεν πείστηκε.

Η αξία των περίπου 50.000 αποδείξεων ξεπερνούσε τα 900.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει ότι δεν έπιασε τόπο και το επιχείρημα περί παραγραφής, στη βάση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, καθώς ο έλεγχος μπορεί να ξεκίνησε το 2015 αλλά τελικά, επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου έως και το 2006.

Ο έλεγχος. Όπως προκύπτει από την απόφαση της ΔΕΔ, η ιστορία ξεκινά το 2015 από έναν έλεγχο κλιμακίου της ΑΑΔΕ σε εστιατόριο στην Αγία Μαρίνα Χανίων. Οι ελεγκτές δεν αργούν να διαπιστώσουν πως έχει εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό στο σύστημα έκδοσης αποδείξεων, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες μπορεί να «εξαφανίζει», όσες αποδείξεις ο χειριστής του συστήματος θέλει. Το λογισμικό έδινε τη δυνατότητα, παράκαμψης της εν λειτουργία ταμειακής μηχανής και εκδίδονταν παράνομα παραστατικά με αύξοντα αριθμό, διάφορο της αύξουσας ενιαίας αρίθμησης που αποτυπωνόταν στα νομίμως εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία. Προχωρούν στην κατάσχεση όλων των στοιχείων.

Πώς δούλευε το λογισμικό που «εξαφάνιζε» τις αποδείξεις. Μπορείτε να δείτε μια εκτενέστατη περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του εν λόγω λογισμικού στο άρθρο της Έλενας Λάσκαρη για τη Euro2Day.

Αντιπαραβολή και πρόστιμα

Κατά τον έλεγχο έγινε αντιπαραβολή των καταχωρηθέντων εσόδων ανά χρήση στα φορολογικά βιβλία της ελεγχόμενης επιχείρησης (τα οποία στο μεταξύ είχαν ζητηθεί και προσκομιστεί από τον φορολογούμενο), με τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των βάσεων δεδομένων που βρέθηκαν στα κατασχεθέντα της Δ.Ο.Υ. Χανίων και προέρχονταν από τα δεδομένα του λογισμικού.

Από την αντιπαραβολή προκύπτει ότι 49.082 αποδείξεις είχαν εξαφανιστεί, με καθαρή αξία 793.868 ευρώ και με την προσθήκη ΦΠΑ 114.183 ευρώ, η αξία τους έφτανε τα 908.051 ευρώ.

Για όλες τις παραβάσεις καταλογίζονται οι αναλογούντες φόροι και τα πρόστιμα και στη συνέχεια ο φορολογούμενος, όπως έχει το δικαίωμα, προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών Αφενός αρνείται τις παραβάσεις, αφετέρου επιχειρεί να «πατήσει» στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το χρόνο παραγραφής.

Το επιχείρημα για την άρνηση των φορολογικών παραβάσεων είναι τουλάχιστον ευρηματικό. Υποστηρίζει ότι για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης που δεν εκδόθηκαν, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν οι σχετικές παραγγελίες, δεν έλαβε αντίτιμο αλλά «αντιθέτως παρείχε δωρεάν γεύματα σε μέλη της οικογένειάς του και των οικογενειών των αδερφών του καθώς και στα μέλη του προσωπικού της επιχείρησης». Γεύματα, συνολικής αξίας μετά ΦΠΑ, κοντά στο 1 εκατ. ευρώ σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Με τη χθεσινή δημοσίευση της απόφασης της ΔΕΔ, αποκαλύπτεται ότι το τελικό ύψος (μόνο) των προστίμων έφτασε τα 91.720 ευρώ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.