Αρχική Ιστορίες Γεύση ελληνική στο Μουσείο Μπενάκη

Γεύση ελληνική στο Μουσείο Μπενάκη

0
Γεύση ελληνική στο Μουσείο Μπενάκη

Μία άκρως ενδιαφέρουσα διοργάνωση για τον πολιτισμό της ελληνικής γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 24, 25 & 26 Μαΐου 2013 με το γενικό τίτλο “Ήμέρες Γαστρονομίας-Ονομασία Προέλευσης Ελληνική”. Λέμε να πάμε…

Μία άκρως ενδιαφέρουσα διοργάνωση για τον πολιτισμό της ελληνικής γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 24, 25 & 26 Μαΐου 2013 με το γενικό τίτλο “Ήμέρες Γαστρονομίας-Ονομασία Προέλευσης Ελληνική”. Λέμε να πάμε…

Πάρτε κι εσείς μια ιδέα για τις θεματικές των εκδηλώσεων «Ονομασία Προέλευσης Ελληνική», όπως περιγράφονται στο σχετικό δελτίο Τύπου. Σίγουρα κάποιες θα σας κάνουν κλικ.

Πρότυπη έκθεση με προϊόντα Ελλήνων Παραγωγών από όλη την Ελλάδα: Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας επιλεγμένων παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Η παρουσίασή τους θα γίνει μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο, υψηλής αισθητικής σύστημα προβολής σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Οι επισκέπτες των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν τη μοναδικότητα αντιπροσωπευτικών τοπικών γεύσεων και υψηλών προδιαγραφών προϊόντων με «ονομασία προέλευσης ελληνική».

«Η γαστρονομία ως εμπειρία πολιτισμού» Live cooking stage, γευστικές δοκιμές, ελληνικά cocktails & food styling: Στο ειδικά διαμορφωμένο live cooking stage στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και τις τρεις ημέρες της διοργάνωσης θα φιλοξενούνται εμπνευσμένες θεματικές ενότητες γευσιγνωσίας από καταξιωμένους chefs όπως οι: Ντίνα Νικολάου, Ελένη Ψυχούλη, Ανδρέας Λαγός, Αλέξανδρος Παπανδρέου κ.α. Το βράδυ του Σαββάτου 25 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα ελληνικά cocktails. Πηγή έμπνευσης και πρώτες ύλες μερικά από το πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της ελληνικής γης. Εκτέλεση, από διακεκριμένους mixologists όπως οι: Νίκος Ζήσης, Γιάννης Σαμαράς, Χρήστος Χουσέας, Βασίλης Κυρίτσης, Γιάννης Κοροβέσης κ.α. Παράλληλα, η κορυφαία Ελληνίδα food stylist Tina Webb θα οργανώσει θεματικά εκπαιδευτικά sessions – art de la table με δια-δραστικό χαρακτήρα στο φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη. Η θεματική πλαισιώνεται και από ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις όπως η συναρπαστική οπτικοακουστική ξενάγηση στα μανιτάρια της Ελληνικής γης από τους Λ. Λαχουβάρη και  Θ. Μαστρογιάννη.

Αρχιτεκτονική & γαστρονομία: Αφιέρωμα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στην εγγενή και διαχρονική σχέση της γαστρονομίας με την αρχιτεκτονική, με θεματικές δράσεις όπως: έκθεση σχεδιασμένων από αρχιτέκτονες εστιατορίων της Αθήνας, παρουσιάσεις – συζητήσεις, round tables, εκπαιδευτικά εργαστήρια, master classes, workshops με τη συμμετοχή διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, chefs και ιδιοκτητών χώρων εστίασης.  

Γαστρονομική διπλωματία – New Greek Cuisine: Από τις Βρυξέλες έως τη Νέα Υόρκη, από το Παρίσι έως το Τορόντο και από τη Μελβούρνη έως τη Σιγκαπούρη εδραιώνεται η διεθνής απήχηση της νέας ελληνικής κουζίνας. Μία πρωτότυπη και επίκαιρη συζήτηση για τη διεθνή εικόνα της ελληνικής γαστρονομίας σήμερα θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός πάνελ διακεκριμένων ομιλητών από την Αθήνα -όπως οι Ηλίας Μαμαλάκης, Ντίνα Νικολάου κ.α.- και Skype οπτικοακουστικές συνδέσεις με καταξιωμένους στο εξωτερικό chefs και ιδιοκτήτες επιτυχημένων χώρων εστίασης σε μεγάλες πόλεις ανά την υφήλιο.

Gastronomic debates: Γνωστοί food editors της ηλεκτρονικής και έντυπης γαστρονομικής επικοινωνίας θα αναλύσουν το ρόλο που διαδραμάτισαν τα media τα τελευταία χρόνια στη διαμόρφωση του γαστρονομικού χάρτη της Ελλάδας.  

Food origami: Η οπτική επικοινωνία της γαστρονομίας σε καιρούς κρίσης, με τη συμμετοχή εικαστικών, καλλιτεχνών και δημιουργών από καταξιωμένα γραφεία design όπως οι: Mouse Graphics, Busy Building, Sereal Designers, 2 Yolk, Bob Studio κ.α.

Οι κουλτούρες της γεύσης: Δημιουργοί από τους χώρους του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ, του βιβλίου και του διαδικτύου συνθέτουν έναν πλουραλιστικό καμβά σκέψεων και εμπειριών με κοινό σημείο αναφοράς τον πολιτισμό της γεύσης.

Food blogging is food loving: Άνθρωποι που μετέφεραν την αγάπη τους για τη γεύση, τη μαγειρική και τη γαστρονομία στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης θα συζητήσουν για τις διαδικτυακές κοινότητες της γεύσης και θα μοιραστούν με το κοινό εμπειρίες.

Υγεία, Ευεξία & Μεσογειακή διατροφή: Ειδικές ενέργειες ανάδειξης της σημασίας της μεσογειακής διατροφής τόσο στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας, όσο και ως προϋπόθεσης βελτίωσης της κοινωνικής ανάπτυξης. Με τη συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του επιστημονικού δικτύου διατροφολόγων «Λόγω Διατροφής».

«Η γαστρονομία ως πρωτοβουλία & καινοτομία» Αφιέρωμα στο γαστρονομικό τουρισμό: Ένας δια-θεματικός κύκλος εκδηλώσεων με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων που θα περιλαμβάνει: συζητήσεις, παρουσιάσεις επιτυχημένων πρακτικών, food tours από ειδικευμένα δίκτυα tour operators, οργανωμένες ξεναγήσεις εκπροσώπων ξένων οργανισμών, κρατών και φορέων στην έκθεση των Ελλήνων παραγωγών κ.α.

Λήμνος – Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός των Ημερών Γαστρονομίας 2013: Μια δια-θεματική ενότητα εκδηλώσεων που αποσκοπεί στη χαρτογράφηση και την ανάδειξη του ιστορικού και σύγχρονου γαστρονομικού πολιτισμού της Λήμνου σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου, τοπικούς φορείς και παραγωγούς, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.α. Κατά την αρχαιότητα η Λήμνος υπήρξε ο σιτοβολώνας του Αιγαίου. Σήμερα τοπικοί φορείς, παραγωγοί και ομάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να αναπτύξουν ένα πρότυπο μοντέλο marketing γαστρονομικού τουρισμού που συνδυάζει τη γαστρονομική κληρονομιά της Λήμνου με μια σύγχρονη πρόταση τοπικής ανάπτυξης.

Γαστρονομία & νέο επιχειρείν: Παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή, πανεπιστημίων, εκπροσώπων αγροτικών επιχειρήσεων, φορέων, ενώσεων και δικτύων. Θεματολογία: σύγχρονο αγροτικό μάρκετινγκ, παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών, επιχειρηματικών σχεδίων και ειδικότερα εκπαιδευτικών δράσεων όπως η βιοδυναμική καλλιέργεια, η προώθηση της επιχειρηματικής συνέργειας μέσα από καινοτόμα συνεργατικά σχήματα παραγωγών, η στρατηγική ένταξη πρότυπων πολιτικών για τη γεύση στην ατζέντα της τοπικής ανάπτυξης περιοχών της περιφέρειας κ.α.

Γαστρονομία & τεχνολογία: Παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων στον τομέα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ, των ψηφιακών εφαρμογών και τεχνολογιών τροφίμων με τη συμμετοχή ειδικών στους τομείς των νέων μέσων, της πληροφορικής, των κοινωνικών δικτύων, της έρευνας και ανάπτυξης κ.α.

 

Πού; Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Πότε; 24-25 Μαΐου

Περισσότερες πληροφορίες:  www.imeres-gastronomias.gr

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.