Αρχική Διατροφή Doctor Food Πρέπει ή δεν πρέπει να τρώμε φρούτο μετά το φαγητό;

Πρέπει ή δεν πρέπει να τρώμε φρούτο μετά το φαγητό;

0
Πρέπει ή δεν πρέπει να τρώμε φρούτο μετά το φαγητό;

DOCTOR FOOD | «Όχι φρούτο αμέσως μετά το φαγητό» είναι μια εξαιρετικά διαδεδομένη προτροπή. Να την υιοθετήσει κανείς ή να την προσπεράσει; Πρέπει ή δεν πρέπει να τρώμε φρούτα μετά το φαγητό;

«Όχι φρούτο αμέσως μετά το φαγητό» είναι μια εξαιρετικά διαδεδομένη προτροπή. Να την υιοθετήσει κανείς ή να την προσπεράσει; Πρέπει ή δεν πρέπει να τρώμε φρούτα μετά το φαγητό;

Ότι κάνουν λάθος όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν τα φρούτα αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο τους, είναι μια ευρέως διαδεδομένη θέση που αναπαράγεται από στόμα σε στόμα ή μέσω διαδικτυακής αρθρογραφίας, καθώς, σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή η λήψη των πολύτιμων διατροφικών στοιχείων των φρούτων εκείνη την ώρα είναι πολύ μειωμένη και επιπλέον ο οργανισμός στην προσπάθειά του να τα χωνέψει εμφανίζει διάφορα …τερατώδη συμπτώματα με κορυφαίο το …«σάπισμα» των τροφών μέσα στο σώμα, επειδή αργούν να αφομοιωθούν.

Ωστόσο αν το ψάξει κανείς περισσότερο, αναζητώντας ενυπόγραφες θέσεις ειδικών σχετικά με το αν υπάρχει σωστή ώρα κατανάλωσης φρούτων και αν πρέπει να αποφεύγεται η λήψη τους μετά το φαγητό, καταλήγει στο …ανάποδο συμπέρασμα: κάθε στιγμή είναι κατάλληλη στιγμή για να φας ένα φρέσκο φρούτο, λένε ειδικοί όπως ο Mark Pochapin, διευθυντής του Κέντρου Γαστρεντερικής Υγείας στο Νοσοκομείο Presbyterian της Νέας Υόρκης και η Jill Weisenberger, διαιτολόγος MS, εξειδικευμένη στη διατροφή για διαβητικούς. 

Η μόνη συνέπεια που μπορεί να έχει κανείς αν φάει φρούτο αμέσως μετά το γεύμα είναι να αργήσει να νιώσει το στομάχι του άδειο, καθώς οι ίνες των φρούτων μπορούν να παρατείνουν τη διαδικασία εκκένωσης του στομαχιού για αρκετά λεπτά. 14 λεπτά, για την ακρίβεια, σύμφωνα με σχετική μελέτη. «Κάτι που δεν σημαίνει ότι θα ζημιωθεί το στομάχι, σε καμιά περίπτωση. Επιπλέον θα νιώθεις πιο χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες αργότερα» αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος, MSc, κ. Γιώργος Μίλεσης, στο clickatlife.gr. Για να συμπληρώσει πως ούτε πίσω απ’ την πεποίθηση πως πρέπει να αποφεύγει κανείς τα φρούτα το απόγευμα υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση: «Λέγεται λοιπόν ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται το απόγευμα, οπότε ένα τρόφιμο –όπως το φρούτο– πλούσιο σε σάκχαρα, ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος και «ξυπνά» το πεπτικό σύστημα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες θα προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κι αυτό ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. {…} Δεν θα αλλάξει κάτι αν καταναλώσεις το φρούτο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, λοιπόν, καμία από τις …καταστροφές που αναφέρονται ως συνέπειες της κατανάλωσης φρούτων μετά το φαγητό ή -αντιθέτως- των θεαματικών αποτελεσμάτων που έχει στη δίαιτα και στην ομορφιά μας ή λήψη φρούτων με άδειο στομάχι δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται από επίσημες μελέτες ή φορείς. Μέχρι νεωτέρας λοιπόν, για υγιείς ενήλικες ισχύουν οι βασικοί κανόνες της ισορροπημένης διατροφής και της …κοινής λογικής: προσπαθούμε να μην υπερβάλλουμε στις ποσότητες των γευμάτων μας ακόμη κι αν αυτά αποτελούνται από σούπερ υγιεινά τρόφιμα, και προσπαθούμε να τρώμε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα που προτείνουν οι ειδικοί, ανεξάρτητα από το …τι ώρα είναι. Και όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση, όσοι ακολουθούν ειδική δίαιτα για οποιοδήποτε λόγο υγείας που έχει υποδειχθεί από γιατρό, την ακολουθούν ως έχει και δεν αλλάζουν στοιχεία της από μόνοι τους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που τους παρακολουθεί.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com