Αρχική Ειδήσεις Γιατί η Μέρκελ σερβίρει η ίδια τον καφέ;

Γιατί η Μέρκελ σερβίρει η ίδια τον καφέ;

0
Γιατί η Μέρκελ σερβίρει η ίδια τον καφέ;

ΠΡΟΣΩΠΑ | Η ασυνήθιστη για τις τάξεις των κυβερνητικών αξιωματούχων πρακτική της καγκελαρίου απασχολεί τον Τύπο: κίνηση τακτικής ή ειλικρινής φιλική χειρονομία;

ΠΡΟΣΩΠΑ | Η ασυνήθιστη για τις τάξεις των κυβερνητικών αξιωματούχων πρακτική της καγκελαρίου απασχολεί τον Τύπο: κίνηση τακτικής ή ειλικρινής φιλική χειρονομία;

Η Άγγελα Μέρκελ είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Άνθρωποι της πολιτικής ή των επιχειρήσεων με σαφώς ισχνότερη εξουσία ή βαρύτητα θεωρούν αυτονόητο ότι το σερβίρισμα του καφέ προς τους καλεσμένους οφείλει να γίνεται από τρίτους, γραμματείες ή προσωπικό που είναι επιφορτισμένο (και) με αυτό το καθήκον. Ωστόσο η καγκελάριος όταν έχει καλεσμένους, ανεξάρτητα από τη σημασία του θεσμικού ή άλλου ρόλου τους, επιλέγει να τους σερβίρει η ίδια τα ποτά ή τον καφέ.

«Μία μικρή χειρονομία, που έχει όμως σημασία» λέει η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Η Άγγελα Μέρκελ, θαυμάσια οικοδέσποινα, προσφέρει η ίδια τον καφέ» επαινούν δημοσιογράφοι της «Welt», που τη συνάντησαν προεκλογικά, ενώ οι συντάκτες της «ADAC Motorwelt» φαίνεται πως είχαν την ίδια εμπειρία, όταν την επισκέφτηκαν: «Η Μέρκελ δίνει στον προσκεκλημένο ένα φλιτζάνι καφέ». Πριν από τις εκλογές την επισκέφθηκε και ο ποδοσφαιριστής Φίλιπ Λαμ. Σύμφωνα με την «Bild am Sonntag», η Μέρκελ, αναφέρθηκε αρχικά στην αρχιτεκτονική της καγκελαρίας, «προτού προσφέρει στον ποδοσφαιριστή καφέ».

Είναι κάποιο τρικ, που επινοήθηκε πριν από τις εκλογές, ώστε να μαζεύει θετικά δημοσιεύματα; Μια μικρή κίνηση τακτικής που αποσκοπεί στο να περάσει το μήνυμα της καλοσύνης και της απλότητας; Αυτά αναρωτιούνται οι δημοσιογράφοι της FAZ.

Αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού τελειώνει η αλήθεια και πού αρχίζει το στοχευμένο ρετουσάρισμα του προφίλ της, η Άγγελα Μέρκελ φέρεται να προσφέρει η ίδια τον καφέ και τα ποτά στους προσκεκλημένους της εδώ και αρκετά χρόνια. Και σίγουρα πριν από τις επίμαχες εκλογές. Το 2016, ένα περιοδικό έγραφε: «Η Άγγελα Μέρκελ, με μπλε σακάκι, λιτό κολιέ, φέρνει στον επισκέπτη τον καφέ του στο γραφείο της. Πολύ ευγενική οικοδέσποινα». Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2015, δημοσιογράφοι από το Μόναχο δήλωναν ευτυχείς, που «τουλάχιστον η καγκελάριος φέρνει τον καφέ στο τραπέζι των συνεδριάσεων», αν και τους περιόρισε σε μια ολιγόλεπτη συνομιλία.

Τέχνασμα προς τον Τύπο για να εντυπωσιαστούν οι δημοσιογράφοι ίσως;  Δεν το λες με ευκολία, αφού και Αμερικανοί επικεφαλής επιχειρήσεων που επισκέφθηκαν την καγκελαρία εκθειάζουν το γεγονός ότι η καγκελάριος πιάνει το θερμός η ίδια και σερβίρει. Φωτογραφίες δείχνουν τη Μέρκελ να γεμίζει το 2011 στις Βρυξέλλες με καφέ το φλιτζάνι του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου. Το 2015 σέρβιρε τον διάδοχό του, Αλέξη Τσίπρα, από μια ασημί κανάτα. «Σε μία φωτογραφία διακρίνεται ο Τσίπρας -με γεμάτο φλιτζάνι καφέ. Τόσο εκείνος όσο και η καγκελάριος, η οποία κρατά ακόμη την κανάτα, λάμπουν λες και τον είχε απαλλάξει απ’ όλα τα χρέη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Για τη FAZ η πρακτική της καγκελαρίου δεν είναι τέχνασμα, αλλά μια φιλική και ταυτόχρονα έξυπνη χειρονομία. Η Μέρκελ είναι η ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη κι αυτό από μόνο του προκαλεί φόβο. Στις συνομιλίες που πρέπει να έχουν αποτελέσματα είναι κακό η μία πλευρά να πηγαίνει φοβισμένη. Ωστόσο η καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχει χρόνο για γενικές κουβέντες που θα σπάσουν τον πάγο. Και πιθανώς δεν τις επιθυμεί κιόλας. «Σερβίρει τον καφέ, το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο, και στη συνέχεια μπαίνει στη συζήτηση επί του θέματος», καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.