Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Ο Λευτέρης Λαζάρου για τη δική του Κάλυμνο και τη «γεύση» της

Ο Λευτέρης Λαζάρου για τη δική του Κάλυμνο και τη «γεύση» της

0
Ο Λευτέρης Λαζάρου για τη δική του Κάλυμνο και τη «γεύση» της

MEET THE GREEKS | Το ουζερί του Μαμοζέλου, το καλυμνιώτικο χταπόδι, τα ντολμαδάκια της γυναίκας του Κυριάκου και άλλες ιστορίες που έκαναν τον βραβευμένο σεφ να «κολλήσει» με την Κάλυμνο

MEET THE GREEKS | Το ουζερί του Μαμοζέλου, το καλυμνιώτικο χταπόδι, τα ντολμαδάκια της γυναίκας του Κυριάκου και άλλες ιστορίες που έκαναν τον βραβευμένο σεφ να «κολλήσει» με την Κάλυμνο.

«Έχει μια ανεξήγητη ενέργεια το νησί, πας μια φορά και δεν θες να ξαναφύγεις. Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους του, και τον τόπο τους. Ευχαρίστως κάποτε θα τα παράταγα όλα για να πάω να μείνω εκεί…» λέει ο Λευτέρης Λαζάρου που έγραψε για τη «γνωριμιά» του με την Κάλυμνο έγραψε και όσα συνιστούν τη δική του εκδοχή για το νησί των Δωδεκανήσων: γεύσεις, στέκια, άνθρωποι… 

Το ουζερί του μαμοζέλου και το καλυμνιώτικο χταπόδι

«Η υποδοχή μου στο νησί… υπήρξε θριαμβευτική! Κατευθείαν από το καράβι με πήγαν σε ένα ουζερί, στου Μαμουζέλου, ήταν τότε στα Λινάρια τώρα είναι στην Πόθεια. Ό,τι φάγαμε στου Μαμουζέλου ήταν καταπληκτικό, γίναμε και ντίρλα από τα τσίπουρα, εκεί απέκτησα και τη λατρεία που έχω στο καλυμνιώτικο χταπόδι –απλά δεν υπάρχει η νοστιμιά του! Δεν ξέρω τι κάνουν, πάντως θεωρώ τους Καλύμνιους τους μεγαλύτερους μάστορες όσον αφορά το χταπόδι. Θες το λιάσιμο; Το ψήσιμο; Αν πας στην Κάλυμνο και δεν φας χταπόδι είναι σαν να πας στο Άργος και να μη φας πεπόνι!» αναφέρει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef σεφ και ιδιοκτήτης του Βαρούλκο Seaside, σε κείμενο που υπογράφει και δημοσιεύτηκε στην Athens Voice.

Τα ντολμαδάκια της γυναίκας του Κυριάκου

«Με το που πατάω στο νησί πέφτει σύρμα και μου έρχεται πεσκέσι μια κατσαρόλα με «φύλλα» –έτσι λένε τα πεντανόστιμα ντολμαδάκια– φτιαγμένα από την καλύτερη νοικοκυρά της Καλύμνου, την κυρία Τσουλφά τη γυναίκα του Κυριάκου».

Οι Καλύμνιοι

«Την Κάλυμνο την αγάπησα για τους ανθρώπους της. Έχουν μια απίστευτη εκτίμηση στη ζωή, τη λατρεύουν, και αυτό φαίνεται στον τρόπο που τη ζουν, είναι απίστευτοι γλεντζέδες. Κυρίως όμως στηρίζουν ο ένας τον άλλον και θεωρούν τη φιλία ιερή. Τώρα πια πάω με την οικογένειά μου πολλά χρόνια στο νησί, είμαι μάλιστα και επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αυτοδυτών Γυναικών, εκτός από τον προπονητή τους, είμαι ο μοναδικός άντρας μεταξύ τους!

Τα ταβερνάκια στο Βαθύ

«Το Βαθύ είναι ένα απίστευτο φιόρδ με εξαιρετική φυσική ομορφιά και τρομερή ενέργεια, σε βάζει κατευθείαν σε γαλήνη. Τα ταβερνάκια του δεν παίζονται, νομίζεις ότι είσαι στον Παράδεισο».

Η Παλαιόνησος και ο Μπακαλόγατος

«Η Παλαιόνησος είναι πανέμορφος κόλπος με θέα στην Τουρκία απέναντι και στα Ίμια. Έχει 2-3 γραφικά ταβερνάκια, εγώ κολλάω στον Μπακαλόγατο που έχει ιδιοκτήτη τον παλαβό τον Σάκη. Ποτέ δεν παραγγέλνω, απολαμβάνω ό,τι μου φέρνουν, πορφύρες, στρείδια, αχινούς, χταπόδια, τόνους, ροφούς, σφυρίδες, στήρες».

Πρωινός καφές στον Υάκινθο

«Στην Πόθεια πηγαίνω μόνο πρωί για καφέ ή για καμιά μπίρα στον Υάκινθο, το σήμα κατατεθέν και τόπος ραντεβού εδώ».

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.