Αρχική Διατροφή Doctor Food Καλοκαίρι – ενυδάτωση: 10 τρόφιμα …φουλ σε νερό

Καλοκαίρι – ενυδάτωση: 10 τρόφιμα …φουλ σε νερό

0
Καλοκαίρι – ενυδάτωση: 10 τρόφιμα …φουλ σε νερό

DOCTOR FOOD | Ποια φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά υποστηρίζουν στο έπακρο την καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε νερό.

DOCTOR FOOD | Ποια φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά υποστηρίζουν στο έπακρο την καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε νερό.

Ειδικά το καλοκαίρι, η σωστή ενυδάτωση είναι το παν για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός. Η αφυδάτωση προκαλεί αίσθημα κόπωσης, πονοκεφάλους, δερματικά προβλήματα, μυϊκές κράμπες. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού. Το νερό είναι πολύ σημαντικό, όμως εκτός από το να το πιείτε μπορείτε να το …αντλήσετε και από απολαυστικά και άκρως υγιεινά τρόφιμα. 

Οι ντομάτες (Περιεκτικότητα σε νερό: 94%)

Οι ντομάτες έχουν εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ ενώ μια μέτρια ντομάτα παρέχει στον οργανισμό περίπου μισό φλιτζάνι (118 ml) νερό. Παρέχει επίσης σημαντική ποσότητα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.Η υψηλή ποσότητα νερού στις ντομάτες συμβάλλει στη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, με μόνο 32 θερμίδες σε ένα φλιτζάνι (149 γραμμάρια) μερίδα. Επιπλέον, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ορισμένα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου.

Τα αγγούρια (Περιεκτικότητα σε νερό: 95%)

Άλλο ένα υγιεινό και ενυδατικό λαχανικό είναι το δροσερό αγγουράκι. Αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό και παρέχει επίσης μικρή ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγνήσιο. Σε σύγκριση με άλλα πλούσια σε νερό λαχανικά, τα αγγούρια είναι από τα χαμηλότερα σε θερμίδες. Δίνουν μόνο 16 θερμίδες το φλιτζάνι.

 

Οι πιπεριές (Περιεκτικότητα σε νερό: 92%)

Περισσότερο από το 90% του βάρους της πιπεριάς προέρχεται από νερό, χαρακτηριστικό που την κατατάσσει και αυτή πολύ ψηλά στη λίστα με τα τρόφιμα που προσφέρουν ενυδάτωση. Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο. Περιέχουν επίσης καροτενοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά, Οι πιπεριές έχουν υψηλότατη συγκέντρωση βιταμίνης C, σε σύγκριση με άλλα φρούτα και λαχανικά, παρέχοντας το εκπληκτικό 317% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ένα μόνο φλιτζάνι (149 γραμμάρια). Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, οι πιπεριές έχουν πολύ χαμηλές θερμίδες -46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Τα κολοκυθάκια (Περιεκτικότητα σε νερό: 94%)

Τα γλυκά και ζουμερά καλοκαιρινά κολοκυθάκια προσφέρουν σούπερ ενυδάτωση και αρκετή βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι (124 γραμμάρια) ψιλοκομμένο κολοκυθάκια περιέχει περισσότερο από 90% νερό και 1 γραμμάριο ινών. Ως αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, τα κολοκύθια δίνουν μόνο 20 θερμίδες σε ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι παρέχει το 35% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού.

Το καρπούζι (Περιεκτικότητα σε νερό: 92%)

Το καρπούζι θρέφει και ενυδατώνει. Ένα φλιτζάνι καρπούζι (154 γραμμάρια) περιέχει πάνω από μισό φλιτζάνι (118 ml) νερό, ενώ είναι πλούσιο σε ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και μαγνήσιο, παρέχοντας μόνο 46-50 θερμίδες.

Το πεπόνι (Περιεκτικότητα σε νερό: 90%)

Το πεπόνι είναι ένα πεπόνι που είναι εξαιρετικά θρεπτικό και μπορεί να ενισχύσει την υγεία με διάφορους τρόπους. Ένα φλιτζάνι (177 γραμμάρια) πεπόνι παρέχει περισσότερο από μισό φλιτζάνι (118 ml) νερό και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Επιπλέον, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, εξασφαλίζοντας το 120% των ημερήσιων αναγκών σε ανά φλιτζάνι. 

Τα ροδάκινα (Περιεκτικότητα σε νερό: 89%)

Τα ροδάκινα είναι πολύ πυκνά σε θρεπτικά συστατικά και ενυδατικά φρούτα. Σχεδόν το 90% του βάρους τους είναι νερό. Παρέχουν επίσης πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες Β και κάλιο με μόνο 60 θερμίδες ανά μεσαίο ροδάκινο.

Οι φράουλες (Περιεκτικότητα σε νερό: 91%)

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που τις καθιστά πολύ ενυδατικές τροφές. Καθώς το 91% του βάρους των φραουλών προέρχεται από νερό, η κατανάλωσή τους θα συμβάλει στην καθημερινή πρόσληψη νερού. Επιπλέον, οι φράουλες παρέχουν πολλές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ

Αποβουτυρωμένο γάλα (Περιεκτικότητα σε νερό: 91%)

Το γάλα με μειωμένα λιπαρά είναι πολύ θρεπτικό και άκρως ενυδατικό. Αποτελείται κυρίως από νερό και παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Α, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, φώσφορο και κάλιο. Το γάλα βοηθά στη συνολική ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης μετά από έντονη άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα με χαμηλά λιπαρά βοήθησε καλύτερα ασκούμενους να παραμείνουν ενυδατωμένοι ύστερα από μια προπόνηση σε σύγκριση με αμιγώς αθλητικά ποτά ή απλό νερό. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται εν μέρει στους ηλεκτρολύτες του γάλακτος και στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συνδυασμός που συμβάλλει στην αναπλήρωση των απωλειών σωματικών υγρών. 

Το γιαούρτι (Περιεκτικότητα σε νερό: 75%-88%)

Το απλό γιαούρτι περιέχει αρκετό νερό και άφθονα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να ενισχύσουν διάφορες πτυχές της υγείας. Ένα φλιτζάνι (245 γραμμάρια) γιαουρτιού αποτελείται από περισσότερο από 75% νερό. Παρέχει επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο, που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην προώθηση της υγείας των οστών. Το γιαούρτι είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, παρέχοντας περισσότερα από 8 γραμμάρια (περίπου το 17% των ημερήσιων αναγκών) ανά φλιτζάνι (245 γραμμαρίων). Αυτά ισχύουν για το απλό γιαούρτι και όχι για τα επιδόρπια γιαουρτιού με γεύση φρούτων που μπορούν να περιέχουν ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες επιβαρυντικές για τον οργανισμό και την ισορροπημένη διατροφή.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!