Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Στο Μέτσοβο στα 5Φ …Φίλε, Φάγε, Φέρε, Φίλους, Φύγε!

Στο Μέτσοβο στα 5Φ …Φίλε, Φάγε, Φέρε, Φίλους, Φύγε!

0
Στο Μέτσοβο στα 5Φ …Φίλε, Φάγε, Φέρε, Φίλους, Φύγε!

MEET THE GRREKS | Στο εμβληματικό μετσοβίτικο στέκι, καθόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο: θόρυβος το χειμώνα, χύμα το κρασί και τα φαγητά, τρία πράγματα όλα κι όλα, κι αυτά πάνω στη λαδόκολλα. Και περνάμε φίνα!

Το Μέτσοβο είναι ένας τόπος ευλογία για τους καλοφαγάδες. Παραδοσιακά ταβερνάκια, καλοστημένα εστιατόρια, ψησταριές, γραφικά καφενεδάκια σερβίρουν εκλεκτούς ντόπιους μεζέδες (πίτες, κρέατα ψητά, τραχανάδες, ντόπιες χυλοπίτες μεταξύ άλλων) και άφθονο ντόπιο κρασί. Οι επιλογές είναι πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Εμείς εδώ θα κάνουμε μια στάση σε μια από τις πιο cult ψησταριές του.

ΠΗΓΗ: greekgastronomyguide.gr | Κείμενο-φωτογραφίες: Γιώργος Πίττας

Η ψησταριά 5Φ στην κεντρική πλατεία ανήκει στην οικογένεια Ζούβγια και είναι ένα μαγαζί cult. Τον χειμώνα ο κόσμος βολεύεται μέσα, ενώ το καλοκαίρι αλλά και τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα, τρως υπαιθρίως στην όμορφη πλακόστρωτη αυλή με θέα τα μαγαζιά της αγοράς. Το φαγητό στα 5Φ (Το 5Φ έχει πολλές ερμηνείες και μία εξ αυτών είναι: «Φίλε, φάγε, φέρε, φίλους, φύγε») για άλλους μπορεί να είναι μια δοκιμασία, για άλλους μια αποκάλυψη.

Για τους πρώτους υπάρχουν πολλοί λόγοι. Φαγητό σερβιρισμένο στη λαδόκολλα. Πού είναι τα πιάτα σινιέ, τα βαριά μαχαιροπίρουνα, τα κολονάτα ποτήρια, οι υποκλίσεις του σεφ και το σερβίρισμα εκ δεξιών, η art de la table, η μουσική lounge, η απλοχωριά; Ο ένας πάνω στον άλλο, θόρυβος το χειμώνα, το κρασί χύμα, και τα φαγητά τρία πράγματα όλα κι όλα, κι αυτά πάνω σε μια λαδόκολλα.

Και τι έχουν να πουν οι χιλιάδες φαν; Ότι η Ψησταριά τα 5Φ από το 1962 έχει απ’ τα καλύτερα κοντοσούβλια της Ηπείρου, από χοιρινό, κοτόπουλο, προβατίνα και βέβαια τρυφερότατο κοκορέτσι! Τόσο το κοντοσούβλι, όσο και το κοκορέτσι είναι χειροποίητα και ψήνονται επί τόπου στα κάρβουνα χωρίς σκάρα. Κάθεσαι, παραγγέλνεις, ψήνονται αυτοστιγμής και σε πέντε λεπτά σερβίρονται ζεστά και μοσχοβολιστά. Δεν είναι τυχαίο ότι στο TripAdvisor (που βαθμολογεί με άριστα το 5) οι βαθμολογίες είναι ή στο 2 ή στο 5. Ενδιάμεσο δεν υπάρχει. Ένα έντιμο μαγαζί, χωρίς προσποίηση, χωρίς καμία επιτήδευση, αλλά με άποψη! «Ε ναι, δεν σερβίρουμε μουστάρδα, γιατί θα χαλάσει η γεύση του μαριναρίσματος», λένε οι ιδιοκτήτες.

Μπορείς να αφεθείς στην απόλαυση του σκέτου κρέατος σ’ ένα primitive αλλά αυθεντικό περιβάλλον; Εγώ πάντως αφέθηκα, το απόλαυσα με το παραπάνω και έδωσα στα 5Φ ένα πλούσιο 5!

Info
Τι; 5ΦΦΦΦΦ -ψησταριά
Πού; Μέτσοβο, Κεντρική Πλατεία, 26560 41843

Save

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!