Αρχική Διατροφή Doctor Food Θ. Κουτράκος: «Να επιστρέψουμε στην ελληνική κουζίνα!»

Θ. Κουτράκος: «Να επιστρέψουμε στην ελληνική κουζίνα!»

0
Θ. Κουτράκος: «Να επιστρέψουμε στην ελληνική κουζίνα!»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Θέοδωρος Κουτράκος, μιλάει στο icookgreek.com και δίνει «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» για σωστή και ισορροπημένη διατροφή. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Θέοδωρος Κουτράκος, μιλάει στο icookgreek.com και δίνει «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» για σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

«Δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές. Υπάρχει κακή διαχείρισή τους» σύμφωνα με τον κ. Κουτράκο, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, προϊστάμενο του Τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στη συνέντευξή του στον Γιάννη Αλμπάνη για το icookgreek.com τόνισε ακόμη μεταξύ άλλων πως «η πείνα είναι κακός σύμβουλος» σε ό,τι αφορά τις επιλογές μας για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Γ. Α.: Λέγεται ότι το μείζον διατροφικό πρόβλημα στον αναπτυγμένο κόσμο είναι η παχυσαρκία. Ισχύει αυτό; Τι έκταση έχει το φαινόμενο στην Ελλάδα;

Θ. Κ.: Ισχύει. Η παχυσαρκία είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιπροσωπεύει η παιδική παχυσαρκία. Γιατί στην παιδική ηλικία δεν χτίζεται μόνο το σώμα, αλλά και η διατροφική συμπεριφορά. Μαθαίνουμε στα παιδιά τις λάθος συνήθειες.

«Πρωτιά» της Ελλάδας σε παχύσαρκα αγόρια

Γ.Α.: Στα χρόνια του Μνημονίου έχουμε όμως την εμφάνιση και του αντίθετου φαινομένου, αυτό του υποσιτισμού. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα ή πρόκειται για υπερβολή των ΜΜΕ;

Θ.Κ.: Δεν είναι μόνο ο υποσιτισμός αυτός καθαυτός, αλλά και ο κρυφός υποσιτισμός ο οποίος απαντάται κυρίως στα παιδιά. Με τον όρο «κρυφός υποσιτισμός» εννοούμε την ελλιπή πρόσληψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων κ.τ.λ.

«Μπορεί ένα παιδάκι να παίρνει όσες θερμίδες χρειάζεται, αλλά να έχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών» λέει ο κ. Κουτράκος.

Γ.Α.: Επομένως, είναι υπαρκτό το πρόβλημα…

Θ.Κ.: Υπάρχει θέμα και μπορεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο στην πορεία.

Γ.Α.: Να γυρίσω λίγο πίσω την κουβέντα στην παχυσαρκία. Δίνουμε έμφαση στην έκταση του φαινομένου, αλλά γιατί η παχυσαρκία αποτελεί τόσο μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας;

Θ.Κ.: Η παχυσαρκία είναι ύπουλη. Δεν δίνει συμπτώματα άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα. Είναι ένα κρυφό πολυπαραγοντικό πρόβλημα υγείας του οποίου τα αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Με την παχυσαρκία συνδέονται σειρά ασθενειών, όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.

Γ.Α.: Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Πού οφείλεται η εξάπλωση της παχυσαρκίας;

Θ.Κ.: Βασική αιτία είναι ο τρόπος ζωής. Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι και δεν δίνουμε σημασία στο φαγητό. Επίσης, παίζει ρόλο η ψυχολογία. Όταν αγχωνόμαστε, κάνουμε λάθος διατροφικές επιλογές. Τέλος, παίζει ρόλο η παιδεία.

«Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα, αλλά υπάρχει σωστή διαχείριση του φαγητού», σύμφωνα με τον ειδικό.

Γ.Α. Ποιες θα ήταν οι βασικές συμβουλές σας για μια ισορροπημένη διατροφή;

Θ.Κ.: Η Νο 1 συμβουλή είναι να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον για το φαγητό μας. Από εκεί και πέρα, πρέπει να χτίσουμε βήμα-βήμα τις διατροφικές γνώσεις μας τις οποίες πρέπει να τις χρησιμοποιούμε ως κατευθυντήριες γραμμές. Τη σωστή διατροφή τη διαμορφώνουμε μέρα με τη μέρα.

Κορυφαίες δίαιτες 2018: Πρώτη φορά η Μεσογειακή στην 1η θέση

Γ.Α.: Πέρα όμως το ενδιαφέρον για το φαγητό και τη διατροφική γνώση, πιο συγκεκριμένα τι θα έπρεπε να προσέξουμε;

Θ.Κ.: Όχι στο γρήγορο φαγητό. Όχι στην χωρίς σκέψη επιλογή φαγητού, ειδικά όταν τρώμε έξω. Ναι, στην ισορροπία στη διατροφή μας. Δεν λέω ότι δεν θα κάνουμε ποτέ «ατασθαλίες», αλλά οι «ατασθαλίες» δεν μπορεί να γίνονται κάθε μέρα.

Γ.Α.: Μιλώντας για το φαγητό που τρώμε έξω, μου δώσατε την ευκαιρία να σας ρωτήσω για το delivery που τόσο διαδεδομένο είναι στη χώρα μας; Το delivery λοιπόν πώς πρέπει να το διαχειριστούμε;

Θ.Κ.: Δεδομένου του τρόπου ζωής μας, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να προτρέψω να σταματήσουμε το delivery.Θα πρότεινα όμως να προσέχουμε λίγο τι παραγγέλνουμε. Και στο delivery να προτιμάμε τα λαχανικά, να αποφεύγουμε τα λιπαρά και το πολύ αλάτι.

Γ.Α.: Στην Ελλάδα καταναλώνουμε πολύ τυρόπιτες και άλλες «σφολιάτες». Για τις σφολιάτες τι λέτε;

Θ.Κ: Θέλουν μέτρο και τα σφολιατοειδή, γιατί έχουν αυξημένα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. 

Γ.Α.: Μιλάτε για ισορροπημένη διατροφή. Αλλά μήπως η ισορροπημένη διατροφή είναι μόνο για τους πλούσιους; Υπάρχει οικονομικός τρόπος να τη διασφαλίσουμε;

Θ.Κ.: Βεβαίως! Υπάρχουν τρόποι να το κάνουμε. Γι ‘αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στα παραδοσιακά φαγητά.

Φασολάδα παραδοσιακή

«Πρέπει να επιστρέψουμε στα όσπρια, στα λαδερά, να προτιμάμε το καλό λαδι, να αποφεύγουμε το πολύ κρέας. Με δυο λόγια, να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα», λέει ο κ. Κουτράκος, γιατί εκτός από υγιεινή είναι και οικονομική.

Γ.Α.: Μιλήσατε για το κρέας. Αλήθεια, πόσο συχνά πρέπει να τρώμε κρέας;

Θ.Κ.: Και στο κρέας πρέπει να αποφεύγουμε τις ακρότητες. Όχι κάθε μέρα κρέας. Πρέπει να έχουμε ποικιλία τροφών. Όσο πιο μεγάλη η ποικιλία των τροφών, τόσο πιο πιθανή η διατροφική ισορροπία. Κάθε τροφή έχει τη δικές της θρεπτική αξία. Να παρατήσω πάντως ότι μπορούμε να πετύχουμε μια ισορροπημένη διατροφή και χωρίς την παρουσία κρέατος.

Γ.Α.: Φαντάζομαι ότι και για τη ζάχαρη θα συνιστούσατε μέτρο και αποφυγή των υπερβολών…

Θ.Κ.: Δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές. Υπάρχει λανθασμένη διαχείρισή τους. Επομένως, μπορούμε να καταναλώνουμε ζάχαρη, αλλά με μέτρο. Όχι κάθε μέρα γλυκό.

Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μούσλι

Γ.Α.: Κλείνοντας, θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για τον αριθμό και τις ώρες των γευμάτων.

Θ.Κ. Το μυστικό είναι να δώσουμε στον οργανισμό μας το σωστό καύσιμο τη σωστή ώρα. Τα μικρά και συχνά γεύματα δίνουν την ευκαιρία στον οργανισμό να μεταβολίσει την τροφή. Η αξία του κάθε γεύματος είναι το να μας δώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε και να μας κόψει την όρεξη ώστε στο επόμενο γεύμα να μην κάνουμε υπερφαγία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε συνέχεια. Τέσσερα με πέντε γεύματα την ημέρα είναι επιθυμητά.

Γ.Α.: Επομένως, τρώμε πριν πεινάσουμε;

Θ.Κ.: Ακριβώς. Η πείνα είναι κακός σύμβουλος για τις διατροφικές επιλογές μας.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com